Affirmaties

Affirmaties

Ik kan het bijna niet uitspreken. Wat betekent het dan eigenlijk?

Een affirmatie is een gedachte die je door herhaling steeds meer gaat geloven. Die zich door herhaling in je leven gaat manifesteren. Letterlijk betekent het: bevestiging, bekrachtiging. Een affirmatie is gebaseerd op het principe dat je hersenen geloven wat ze vaak zien of horen.

Dat dus…

En ik geloof daar in. Een paar blogs eerder geleden ik jullie gewezen op een podcast van Michael Pilarczyk en Fajah Lourens. In die podcast komt het ook aan bod.

Een voorbeeld

Ik wil je een voorbeeld geven. In 2015 begon ik met blogs te schrijven en in één daarvan (begin 2016) schreef ik dat ik met JustMove meer wilde. Dat ik ook graag bedrijven bij JustMove wilde laten sporten, dat ik een grotere zaal voor groepslessen wilde. Kortom, ik wilde groeien met mijn bedrijf.

Ik schreef ook over haalbare doelen stellen. Dat past dan weer bij mijn blogs over discipline en motivatie, maar daar heb ik al eerder over geschreven.

Mijn affirmatie was toen: Stolwijk heeft een eigen sportschool die past bij de doelgroep nodig, en die ga ik creëren. Het gekke is dat ik helemaal geen strakke ideeën had toen, totdat ik die ging uitspreken naar andere mensen. Ik had toen al zoveel gedachten hierover, en door die uit te spreken zag ik een steeds duidelijker plaatje. In mijn hoofd was die sportschool er al, en er was geen weg meer terug. En zie , die sportschool is er! 😉

Natuurlijk niet door er alleen maar over te denken en te praten. Uiteindelijk ontstaat er pas echt iets door het te doen, door te ondernemen.

Je kunt je leven helen

Al heel jong in mijn leven stond ik open voor ‘zelf-coaching’. Ik was erg ontevreden op jonge leeftijd en vond ook dat ik daar recht op had. Mijn vader was ons immers ontnomen, mijn moeder vond dat ze van Stolwijk naar Gouda moest verhuizen, ik miste mijn paardjes in Stolwijk, ik voelde me niet begrepen en voelde me daardoor erg eenzaam.

Mijn moeder wees me op een boek van Louise Hay: ‘Je kunt je leven helen‘. Volgens Hay is de eerste stap naar een gelukkiger leven, verantwoording nemen over je gedachten.

Ik was een jaar of 14. Het boek deed me inzien dat wij zelf voor een groot deel kunnen bepalen of we gelukkig zijn. Ik ga niet te veel in op deze methode en of het wel of niet zo werkt, maar het heeft mij op dat moment uit een negatieve spiraal gehaald. Het heeft mij handvatten gegeven om het leven van een positieve kant te bekijken. En dat lukt me eigenlijk bijna altijd best goed.

Klink ik nu als een zweefteef? Dit klinkt negatief, zo is dit zeker niet bedoeld!

Waarde

Ik ben naar mijn idee een nuchtere dame met een groot realiteitsbesef. Ik heb echter wel een aantal gebruiken (of rituelen, hoe je het ook wilt noemen) waar ik erg veel waarde aan hecht en waar niet van bewezen is dat ze helpen. Maar voor mij zijn ze belangrijk.

 • Ik brand een kaarsje als er iets moeilijks of verdrietigs is voor anderen of mezelf. Ik geloof dat het helpt en het geeft me meer bewustzijn van wat er op dat moment speelt. Ik gooi het dus weer in de kosmos en vraag om hulp.
  Oh jee, als ik het zo opschrijf klinkt dit toch behoorlijk zweverig. Ach wat maakt het uit!
 • Wie goed doet, goed ontmoet. Daar geloof ik in.
 • En ik geloof in positiviteit!

Daarmee zijn we terug bij de affirmaties, wat eigenlijk het onderwerp van dit blog is. Ik denk dat affirmaties je kunnen helpen bij het verwezenlijken van je doelen. Ze zullen zal je in ieder geval een veel beter gevoel geven.

Mijn affirmaties

Een aantal affirmaties (ik noem ze nooit zo hoor) die ik gebruik zijn:

 • Vlak voor een les zeg ik tegen mezelf: “Ik ben de sterkste en de fitste van de groep” 😉
 • In deze niet al te leuke tijd voor ondernemers helpt het mij niet door te denken “Als ik maar kan blijven bestaan”. Ik denk daarom: “Ik ga er beter uitkomen en ik ga JustMove laten groeien. Ik kan, zal en ga ervoor zorgen dat JustMove meer mensen helpt om hun doelen te laten behalen.”
 • Zodra ik ga denken “Er zal wel niemand op deze blogs zitten te wachten” komt er ook geen letter meer op papier. Dat zorgt voor een enorme blokkade. Daarom draai ik de gedachte om: “Ik heb iets te melden!” Het is nu januari en ik heb al eerder over motivatie en discipline geschreven. Ik je tips en tricks heb gegeven hoe je je doelen kunt behalen en daar hoort affirmatie zeker bij. En juist die affirmatie helpt mij om deze blog te schrijven.

Weet je wat je veel zal opleveren? Elke ochtend tegen jezelf zeggen:

 • Ik kan alles bereiken wat ik wil
 • Ik ben sterk en ga deze dag met heel veel energie tegemoet
 • Ik kan afvallen 
 • Ik leef in het nu, in het hier en in het nu
 • Ik ben gemotiveerd en ik verander mijn gedragspatroon

Het heeft mij in elk geval veel opgeleverd! Het proberen waard, nietwaar?

De dagelijkse gedachte

Ik heb een boekje dat ‘De dagelijkse gedachte’ heet. Het is uitgebracht door Olaf Hoensen. Ik gebruik dit boekje ook op mijn eigen manier.

Als ik voor lastige situaties sta of op zoek ben naar antwoorden en/of inspiratie, dan pak ik dit boekje tussen beide handen en stop ik mijn energie door middel van mijn handen in dit boekje en denk ik heel sterk aan de vraag of situatie.

Ik sla het boekje vervolgens open. Het citaat dat dan op de bladzijde die ik opensla staat heeft mij altijd wat te vertellen of te bevestigen. Ik doe dit al jaren en elke keer weer werkt het.

Ook nu na het mijmeren over deze blog dacht ik- laat ik eens kijken wat het boekje me brengt. En zie hieronder het citaat waar ik opensloeg na het schrijven aan deze blog:

OPTIMISME IS HET VERTROUWEN DAT DINGEN BETER KUNNEN

Olaf Hoensen

Daaronder staat de vraag: “Geloof jij in oplossingen?”

Mijn antwoord? ALTIJD.