Motivatie en discipline

Om een goede blog te schrijven kun je googlen naar “hoe schrijf ik een goede blog?”

Tip 1: neem één onderwerp. Hierboven zie dat ik er al twéé heb. De kans op een goede blog heb ik dus nu al met een paar procent verminderd.

Waarom dan toch die twee onderwerpen? Omdat ze bij elkaar horen in de sport. En jullie weten van mijn eerdere blogs dat ik graag over onderwerpen wil schrijven die dicht bij mij liggen. Ook wil ik schrijven over onderwerpen die toepasbaar zijn en waardoor ik jullie, leden van JustMove, maar ook anderen kan motiveren een motivatie te vinden om te gaan bewegen. Om te gaan sporten en daarbij de discipline vast te houden die nodig is om doelen te behalen. En over doelen heb ik al eerder een blog geschreven. Lees die ook nog eens door!

Motivatie is het gevoel dat je aanzet tot het beginnen en afmaken van een taak.

Discipline is een karaktereigenschap waarbij iemand doet wat er van hem/haar verwacht wordt.

Deze twee woorden en gedragingen zijn voor mij bijna niet van los van elkaar te zien.

Ik schrijf blogs voornamelijk vanuit mijn eigen beleving. Dit is dus mijn waarheid. Voor jou kan het heel anders voelen en dat is volstrekt normaal. Ik hoop dat ik met elke blog die ik schrijf iets van mezelf laat zien, en dat ik je daardoor enthousiasmeer en vooral motiveer om de discipline op te brengen om je sportschema uit te voeren en je voedingsafspraken na te komen. Waarom?

Het is januari. We zitten al maanden met het rottige covid-19 virus dat ons enorm beperkt in onze vrijheid. Onze mindset wordt er niet beter op waardoor het extra moeilijk is om de motivatie voor een gezond en lekker lijf (met lekker bedoel ik waar jij je goed bij voelt) te vinden en die vast te houden.

Misschien heb ik het wel makkelijk

Mijn motivatie is dat ik altijd een voorbeeldfunctie wil zijn voor mijn sporters- anders had ik beter een ander beroep kunnen kiezen. Ik heb een heel makkelijke haalbare motivatie, want JustMove is er altijd. Ik heb mijn bedrijf, dat is een sportschool en ik geef elke week zo’n 14 uur les.

Ik wil fit en sterk zijn en daarbij ook nog eens een gestroomlijnd lijf hebben Daarbij ben ik me ervan bewust dat ik geen bikinifitness model moet zijn, want dat verhoogt de drempel om naar mijn lessen te komen alleen maar. Ik wil wel de beste en de sterkste en de fitste juf zijn, zodat ik daar anderen in kan motiveren vooral door te gaan.

Ik heb een haalbare motivatie, maar zonder discipline ben ik nergens. Elke les doe ik mee, elke les daag ik ook mezelf uit meer reps te halen of een zwaarder gewicht op mijn barbell te hebben. Ik zal nooit (en ja dat durf ik echt te zeggen) de kantjes er van af lopen en smokkelen en smoezen verzinnen om maar niet mee te hoeven doen.

Een tandje erbij

Die discipline heb ik van nature, maar niet elke dag is deze even sterk. Wat mij dan motiveert zijn mijn leden die ik elke les sterker en fitter zie worden. Daardoor weet ik dat ook ík er een tandje bij moet zetten- anders gaan jullie mij voorbij. Nee, ik zal niet verslappen. Daarbij ik wil nog zó graag voor de groepen staan, dat ik heel gedisciplineerd mijn lessen meedoe en nieuwe uitdagingen blijf verzinnen.

Mijn motivatie is mijn bedrijf, en ik heb mijn motivatie nog steeds. Ook in deze lastige tijd met alle maatregelingen. Voor JustMove is het nu de tweede lockdown, en natuurlijk zijn er soms momenten waar mijn discipline ver te zoeken is. Want ik wil eigenlijk geen Zoom-lessen geven, ik wil geen YouTube-lessen maken, en ik wil al helemaal niet zien hoe ik er op camera uitzie tijdens sporten. Daar moet mijn focus niet zijn en toch sluipt dat er in.

Die afleidende gedachten…

Ik wordt afgeleid door gedachten zoals ‘Wat zullen ze hier wel niet van vinden?!’ En vooral heb ik last van de gedachte dat er mensen zijn (en ik wéét het nog niet eens!) die misschien wel negatieve commentaren geven terwijl zij wellicht met Cola en een zak chips 😉 op de bank zitten en niet eens meedoen!

Dan komt het er bij mij op aan mijn eigen motivatie naar boven te halen en te denken ‘Waarom ben ik dit aan het doen?’ Dán heb ik de discipline om door te gaan en het gewoon te doe. Dan houd ik in mijn achterhoofd dat ik zal volhouden. We staan immers snel weer met elkaar in die zaal en dan ben ik fit. En jullie ook trouwens 🙂

Ik ben benieuwd naar jullie motivatie! En hoe ga jij ervoor zorgen dat je de discipline hebt om door te gaan, en dat je jouw doelen gaat behalen?

Onze aandacht voor motivatie en discipline

De hele maand januari geven wij/ ik aandacht aan de onderwerpen motivatie en discipline. Dit uiten we op social media op ons eigen Youtube-kanaal en via de virtuagym-justmove portal.

Soms heb je iets nodig wat je motivatie versterkt. Dit kan een foto zijn waar je er erg mooi uitzag (en je voelt je nu minder mooi). Die foto kan een motivatie zijn om met jezelf aan de slag te gaan en je voeding aan te passen en je sportschema uit te voeren!

Maak voor jezelf een ritme, een structuur waar je jezelf aan gaat houden, plak die foto op de koelkast en zie: daar is je motivatie!

Tot slot: een podcast

Ik sluit af met iets wat mij motiveerde om er deze week er weer keihard tegen aan te gaan.

Ik was afgelopen zondag die pokke-kerstbomen aan het aftuigen bij JustMove en ik dacht: hoe kan ik dit nou tot een interessanter en vooral minder irritanter klusje maken?

Muziek had ik geen zin in. En toen bedacht ik dat er nog verschillende podcasten zijn die ik ooit eens wilde luisteren. Ik heb geen rust dit te doen als ik er echt voor moet gaan zitten, maar tijdens een activiteit waar ik niet bij na hoef te denken vind ik dit wel prima.

Ik luisterde naar Michael Pilarczyk, in gesprek met Fayah Lourens. Het gaat over gedachtenkracht. Deze podcast gaf mij de juiste prikkel voor de komende week en ik denk wel maand en ik hoop nog langer om er weer keihard tegen aan te gaan.

Luister maar eens! 

Enne deel maar als je wilt wat jouw motivatie is- dan heb je het uitgesproken en dat is al stap 1.