Zelfzorg

In deze blog ga ik full influencer en daarmee keihard reclame maken en ik ontvang er geen enkele kickback-fee voor 😂

Daar is ‘ie weer. Een blog! Dit keer een heuul speciale. We gaan het vandaag namelijk over een aangrijpend, confronterend en ook wel erg leuk onderwerp hebben. Iets dat bij de één dichterbij staat dan bij de ander. Vandaag gaat het namelijk over JOU. Over zorgen voor jezelf. Liefde hebben voor je lijf en je geest. Respect hebben voor daar waar je staat en nog beter: hoe je er bent gekomen. Je bewust zijn van de manier hoe jij met jezelf omgaat. En is die manier voldoende voor je lijf, je gezondheid? Is het genoeg voor JOU? 

Vandaag gaat het over JOU

Ga eens bewust bij jezelf na (jaahaaa alweeheer 😉). Hoe zit ik erbij? Wat voel ik nu echt?

Merk je iets op qua onprettig heden (dit kunnen kleine dingen zijn als het koud hebben, vermoeidheid, een rommelige buik, maagzuur, etc.) of gaat ‘ie gewoon eigenlijk wel lekker? Wellicht overbodig dan dat ik met de volgende tips en ervaringen kom. Toch wil ik je ze niet onthouden en neem ik je mee in de wondere wereld van ‘zelfzorg’. 

Zelfzorg: alles wat een persoon zelf koopt en de tijd die hij/zij eraan besteedt om gezond te blijven.

Regelmaat en structuur

In huize Van den Heuvel was er vrijwel altijd regelmaat en structuur. 

Dat ging als volgt:

  1. Ontbijten
  2. Bij het ontbijt de benodigde vitaminen (zie verdere blog voor welke) 
  3. Niet te veel suikers want daarna een suikerdip waar je u tegen zegt
  4. Twee glazen frisdrank op een dag is zat
  5. Voldoende water drinken en minimaal een stuk fruit op een dag 
  6. Sporten
  7. Redelijk veel groente bij het avondeten
  8. Gemiddeld iedere dag rond dezelfde tijd naar bed en ’s ochtends rond dezelfde tijd opstaan

Bovenstaande dingen zijn mij met de (magere yoghurt, 0.0% vet 😆) paplepel ingegoten. En eerlijk is eerlijk; ik ging daar best wel goed op. 

14 januari 2022 ging ik op mezelf wonen. Goed eten en daarbij de benodigde vitamines nemen, hoe moeilijk kan het zijn? Nou. Heel. Echt heel.

M’n eigen hachje redden was minder makkelijk dan gedacht. Ik was best zelfstandig en zelfredzaam, althans- dat dacht ik. Inmiddels drie coronabesmettingen, een blaas/keel/longontsteking en een aantal andere virusjes (ik zal ze je besparen) kwamen voorbij. Met onregelmatig werken, een groot sociaal leven en een huishouden worden bepaalde dingen soms best een uitdaging. Maar uiteindelijk kom je er wel.

Dus voor de moeders die te weinig tijd aan zichzelf besteden, voor de jongvolwassen mannen en vrouwen die net op zichzelf gaan wonen, voor mannen die keihard werken, eten en naar bed gaan en dat zes dagen in de week. En voor alle anderen die genoeg doen voor de rest, te weinig voor zichzelf: hier is mijn handje hulp voor jou, mocht je het aan willen pakken. 

Mijn handje hulp

De volgende dingen ervoer ik en na gebruik van de volgende supplementen/toevoegingen/tips kan ik zeggen dat ze écht werken. 

Dat het voor mij fijn werkt betekent natuurlijk niet dat het voor een ieder goed werkt. Wellicht het waard om te proberen.

Af en toe hoofdpijn, weinig naar toilet, blaasklachten

Ik dronk te weinig water. Nu gebruik ik sinds twee weken de Airup en die werkt echt fantastisch. Vaak ben ik de smaak van gewoon water zat. Hierdoor drink ik nu alsnog gewoon water maar door het systeem (geur die vrijkomt zodra je drinkt) van de fles lijkt het alsof je water met een smaakje drinkt. (Ze hebben tig geuren om uit te kiezen). Van nog geen liter water op een dag, drink ik nu ruim 2 liter per dag. Resultaat: geen blaasklachten, betere huid, minder honger gedurende de dag, geen hoofdpijn. 

Sporten

En nee dit moest ik er niet van Marloes in zetten. Dit komt echt uit mezelf haha. Schop jezelf naar de gym en werk aan jou, voor jou. 

Ongemakken rond mijn menstruatie zoals buikkrampen, stemmingswisselingen, emotioneler, geprikkeld

Elke ochtend twee tabletten van Davitamon. Ik heb zó getobd de dagen voor mijn menstruatie qua ongemakken die ik ervoer. Sinds ik deze tabletten slik hier echt aanzienlijk minder last van. Voornamelijk qua stemmingswisselingen en prikkelbaarheid. 

Nee zeggen tegen dingen, mensen, opdrachten

Nee tegen de ander is soms een heel mooie JA naar JOU. Die belafspraak of vergadering morgen of op je vrije dag, terwijl je die dag eigenlijk drie uur lang in een warm bad wilt liggen en wel ziet wanneer je de boodschappen doet? Nee. Dat komt dan niet uit. Want vandaag is voor jou. Overmorgen, volgende week? Ja. Dan is het vroeg zat. 

Vergeetachtig, last van vermoeidheid en verminderde concentratie op de momenten dat ik dit juist nodig heb, dit ervoer mijn vriend ook

Visolie, iedere dag 1 capsule. Echt merkbaar na een aantal dagen trouw innemen. Ik ben sneller en scherper qua denkvermogen. De visolie wordt door veel mensen aangeraden en draagt echt bij aan de betere werking van het hart en de hersenen. 

Focus op jou

Ik geef eerlijk toe dat ik dit zelf té weinig doe. Maar als ik het dan doe… man. Zo fijn!

Dit kan zijn door aan het begin (eind mag ook) van de dag, een lekker plekje te creëren voor jezelf. Pak een kop koffie, water, thee, wijn, bier. Iets 😋

Steek een kaarsje aan, misschien muziek op waar je van geniet of juist fijn in de stilte. En focus op je ademhaling. Sluit je ogen en wees eens even echt in het nu. Wat telt nu? Eigenlijk alleen jij en je ademhaling. Niks is even belangrijker dan dat en probeer dat ook echt zo te voelen. Niks lekkerder dan zo ontspannen je dag te beginnen. En gaat je wekker om 06.00 uur? Ook dan is er tijd voor jou. Als je zelf maar die tijd voor dat ontspannen moment creëert. Heerlijke Spotify afspeellijst: Easy on Sunday, Morning Coffee, Ehrling.

Wel even doorlezen hè, nu niet hier blijven hangen 😋

Puur voor eigen gevoel en extra steuntje in de rug

Ik ben ervan van overtuigd dat het goed is om extra vitamines in te nemen bij onregelmatig werken, voornamelijk nachtdiensten. Minder vatbaar dus hogere weerstad. 

Moeilijk in slaap komen, onrustig lijf, rommelige buik

Door voor het slapen thee te drinken en dan voornamelijk met een zakje uit deze box, merk ik dat ik gemakkelijker in slaap val. Met name de passiebloemthee werkt fijn. Hij is cafeïnevrij, lekker van smaak en tijdens onrustige momenten in mijn buik of op momenten van stress voel ik dat het verlicht. 

Zelfzorg geeft rust

Voel ik me altijd honderdduizendprocent fantastisch? Ben ik vrij van hoofdpijn en concentreer ik me altijd optimaal? Nee. Hahaha. Maar het zorgen voor jezelf en dit een belangrijk onderdeel van de dag maken voelt goed, gezond en geeft rust. Dat gun ik jou ook. Doen.