Met doelen meer mens

De stap om hulp te zoeken als er problemen zijn of kwesties waar jezelf niet gauw uitkomt is voor veel mensen best groot. De valkuil is dan om maar door te modderen en signalen van ontevredenheid te negeren, totdat er een moment komt waarop je denkt: “Zó kan het niet langer. Het roer moet om!”

Ik heb laatst nog zo’n ervaring gehad. Ik geef je graag eerst wat inzicht in mijn probleem of verbeterpunt: ik tob al een langere periode met het vinden naar balans in werk en privé.

Er zijn naar mijn idee altijd nog wel klussen te doen. En ook al vind ik mijn werk heel leuk, het is toch heel belangrijk om bij tijd en wijle even niks werk-gerelateerd te doen. Dat dit superbelangrijk is ondervond ik zo’n twee weken geleden. Drukdrukdruk, nog even dit nog en nog even dat, totdat ik zo moe, zo verschrikkelijk moe was… Waardoor ik erg geprikkeld werd en ik om elke scheet moest janken (en ik was nog niet eens ongesteld). Op dat moment bedacht ik: “Ik heb hulp nodig, dit moet anders.”

Verlicht de druk

Het is een gegeven dat ik het de komende periode nog heel druk ga krijgen, dus dit verandert niet. Maar hoe kan ik hier nou mee omgaan, zodat ik niet in een burn-out situatie terechtkom? Door mezelf doelen te stellen!!!! Dit heb ik niet zelf verzonnen. Mijn websitebouwer, Wouter, wees me hier op (jullie kennen hem inmiddels wel).

Hij vroeg zich af of zijn applicatie me kon helpen. “Probeer hem eens uit.” En kijk- daar vond ik handgrepen. Het is allemaal niet zo ingewikkeld, maar het is wel zo prettig als je -z onder gelijk bij een psycholoog te belanden – hulp krijgt in het vinden naar oplossingen.

Een app die helpt doelen te stellen, te behalen en te behouden.

Ik heb ondervonden, door middel van de app, dat ik minstens een aantal uur per week even niet bezig moet zijn met JustMove. Deze uren heb ik minimaal nodig voor dochter, vrienden en uitrusten. Dat is mijn doel en dat doel streef ik na. Met behulp van de app heb ik hier meer balans in gekregen.

Ik heb Wouter gevraagd zelf een blog te schrijven over zijn zelf ontwikkelde app. Als ik ergens enthousiast over ben moet de hele wereld dit weten dus vandaar… Wouter, be my guest!!!


Update december 2020: helaas hebben we moeten beslissen om de app die hieronder beschreven wordt offline te halen. Het loonde niet meer om hem in de lucht te houden, en we hadden er te veel kosten aan. De onderstaande tekst is echter nog steeds relevant!

Wouter Bruijning

Veel mensen sporten om een verandering te bewerkstelligen: een strakker lijf, een betere conditie, een gezond gewicht. Maar een blijvende verandering komt alleen tot stand als je zélf hebt besloten dat je wilt veranderen. Aan de hand van dat besluit kun je je doelen stellen. Daarover vertel ik je graag meer.

Mijn naam is Wouter Bruijning. Sinds een paar jaar bouw en onderhoud ik de websites van Marloes, en mag ik af en toe wat foto’s verzorgen. In mijn werkzame leven ben ik projectmanager “Digitale hulpverlening” bij Kwadraad. En in m’n vrije tijd hobby ik lekker door met digitale tools voor hulpverlening. Eén van die privéprojecten is Mijn Doelen Stellen: een applicatie die je helpt om je doelen te stellen én te behalen. Deze heb ik samen met Kelly de Vries ontwikkeld.

Gratis applicatie

We hebben deze gratis applicatie ontwikkeld vanuit de visie dat verandering het beste tot stand komt als je zelf ‘eigenaar’ bent van dát je wilt veranderen. Om dat ‘eigenaarschap’ uit te leggen gebruik ik even het model van Prochaska en Diclemente. De kern daarvan? Verandering komt tot stand komt als jij ervoor kiest, niet als anderen dat voor jou doen. In het plaatje hieronder zie je hoe het werkt.

prochaska-diclemente
 1. Voorstadium: je weet eigenlijk nog niet dat je een probleem hebt.
 2. Overweging: je begint over je probleem na te denken, en of een gedragsverandering jou gaat helpen.
 3. Beslissing: je besluit dat je wilt veranderen en je maakt plannen hoe je dat gaat doen.
 4. Actie: je bent aan het werk met jouw verandering.
 5. Volhouden: je houdt je verandering vol. Als je dit goed vast kunt houden is je doel bereikt!
 6. Terugval: je kunt ook terugvallen in je oude gewoonte. Dan begint de cirkel vaak weer bij stadium 2: de overweging.

Dit model wordt ook gebruikt bij de zogeheten EMA: Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer. Daarin is het de bedoeling dat de alcoholgebruiker ZELF inziet (stap 2) en beslist (stap 3) niet te drinken als hij aan het verkeer wil deelnemen. Omdat hij zelf tot die beslissing komt is deze duurzamer dan wanneer het hem verteld of opgelegd wordt. Hij heeft zichzelf overtuigd.

Een ‘eigenaar’ laat zich niet door de sportjuf vertellen dát hij moet veranderen. Deze eigenaar gaat samen met juf Marloes het veranderingstraject in om tot verandering te komen: een beter gewicht, een betere conditie, een sterker lichaam. Maar die eigenaar moet dus wel uit zichzelf gemotiveerd zijn om tot verandering te komen. Als het dat een keer niet lukt (terugval) is dat helemaal niet erg: dan is daar Marloes om je te helpen om weer tot een goede overweging en beslissing te komen. Zo kun je de cirkel dus een paar keer doorlopen tot er sprake is van duurzame verandering.

Nog niet zo eenvoudig

Het stellen van goede doelen is niet zo eenvoudig als het misschien wel lijkt. Veel mensen hebben de neiging om een ‘vaag’ en ‘ver weg liggend’ doel na te streven. Het is juist heel stimulerend om haalbare, duidelijke doelen te hebben zodat je vooruitgang kunt zien. En het is een kunst op zichzelf om zo’n plan te maken. Mede daarom hebben we de applicatie ontwikkeld. Daar ga ik nu wat dieper op in.

Eigenaar van jouw doelen

Als eigenaar van de beslissing om te veranderen is het handig om een stimulerend hulpmiddel te hebben dat je ook op weg helpt met stappenplannen. En het is gewoon leuk om aan doelen te werken! Onze applicatie helpt bij/met o.a.:

 • Doelen stellen
 • Stappenplannen bijhouden
 • Beloftes aan jezelf door middel van herinneringen
 • Aanmoediging bij behalen van doelen
 • Evaluatie van behaalde doelen

Een gebruiker kan natuurlijk ook eigen stappenplannen aanmaken. Hieronder geef ik een voorbeeld van een stappenplan dat jou aangeboden wordt.

Je geeft aan waar je aan wilt werken. Dit is nog vrij vaag: je kiest een zogeheten ‘leefgebied’.

mds002

Daarop krijg je een flink aantal suggesties van doelen. Daar kun je er eentje uitkiezen.

mds003

Op basis van het doel dat je hebt gekozen bieden we je een concreet stappenplan waarvan wij denken dat het je kan helpen. Je kunt zelf aangeven welke acties je daarvan wilt gebruiken, en je kunt zelf ook nog nieuwe acties toevoegen. In onderstaand voorbeeld koos ik voor “Ik sport elke week minimaal één keer”.

mds004

Jouw doelenkaart is dan gereed.

mds005

Je kunt altijd nog een extra actie aanmaken, en deze op de juiste plaats in je doelenkaart zetten.

mds006

Je kunt herinneringen voor jezelf instellen: de deadline waarop je ene actie voltooid wilt hebben. Je krijgt dan een e-mailtje op de dag dat je de herinnering hebt ingesteld.

mds008

De voltooide acties maak je groen. De acties kun je aanpassen als je op het potloodje klikt: dan kun je bijvoorbeeld de [naam] aanpassen.

mds009

Als je alle acties voltooid hebt kun je je doel afsluiten.

mds010

En zodra je je doel afsluit mag je een feestje vieren 🙂

mds011

Ik gebruik hem zelf ook 🙂

wouters-schema

Kortom

Sporten zal waarschijnlijk ook bij jou veel beter gaan als je zelf concreet vaststelt wat je wilt bereiken en/of veranderen. Die beslissing, het eigenaarschap en de motivatie liggen bij jou. Dat is noodzakelijk voor het beste en duurzaamste resultaat. Mijn Doelen Stellen is een hulpverleningstool, maar helpt ook jou om jouw (sportieve) doelen te stellen en deze te behalen. Probeer je hem ook een keertje?