Hersenspinsels

Een kijkje in het hoofd van de sportschoolondernemer Marloes, Marloes de entertrainer, de motivator, de werkgeefster, de juf, de collega

Hieronder lees je zomaar wat vragen die ik in mijn hoofd aan jullie leden stel. Ze zijn voor mij een dagelijks gebruikte tool om kritisch naar JustMove te kijken. Is JustMove voor een ieder die wil en kan sporten nog steeds toegankelijk? Wat willen we continueren, en wat kunnen we verbeteren? Hierbij houden we rekening met inkomsten en kosten. Dat heb ik de laatste jaren door mijn enthousiasme niet altijd op de eerste plek gezet, maar dat moet de komende vijf jaren wel. Van mezelf, van de boekhouder en ook belastingdienst 😉

Ik neem je mee in mijn gedachten

En je kent me- ze lijken rijp en groen door elkaar te staan en tóch is er logica 😉

 1. Aan wie denk je als je gaat sporten?
 2. En ben je blij en energiek of moe en motivatieloos als je aan sporten denkt?
 3. Sport je liever alleen, of ga je graag samen met iemand?
 4. Doe je graag mee aan groepslessen of ben je liever jezelf in het zweet aan het werken in de fitness?
 5. Is de drempel voor jou torenhoog of kun je niet wachten tot jouw volgende sportmoment?
 6. Is het financieel ingewikkeld voor je om lid te blijven? Is je huishoudboekje je struggle om te komen?
 7. Vormen fitgirls en –boys (en de spiegels) een obstakel of bieden deze je juist de motivatie om door te zetten?
 8. Verwacht je veel apparaten/materialen of de betrokken coach?
 9. Zijn de openingstijden en het rooster nog passend en relevant?

Kortom: hoe kan ik jullie het beste bedienen?

Babe en ik bespreken deze gedachten tijdens het wandelen

Deze hersenspinsels laat ik in mijn dagelijkse wandelroutine met Babe de revue passeren. En dan ga ik op een terras zitten en denk ik er nóg een keer over na.

Ik zou voor alle vragen graag passende oplossingen hebben. Ik ben ook realistisch, en helaas ligt dit niet altijd binnen mijn mogelijkheden! Op veel vragen heb ik wel de antwoorden en weet ik wat er bij mijn leden speelt. Maar soms is er simpelweg geen budget, geen tijd in het rooster. En kan ik je niet thuis even komen ophalen om je de zaal in te sleuren als je de motivatie even kwijt bent.

Voor een aantal van bovenstaande vragen heb ik echter wél de middelen en de antwoorden gevonden. En die ga ik, met toestemming van Babe, hier onthullen.

A. Aan wie denk je als je gaat sporten?

Denk je aan je sportmaatje, maar is diegene motivatieloos of zelfs door de afgelopen periode in een depressie of burnout terechtgekomen? (ik ga C niet noemen. Ik heb ’t nu en kan het woord niet meer uitspreken en wil dus ook niet dat ’t hier het onderwerp wordt) En heb je diegene al lang niet bij JustMove gezien? Ga juist dán diegene bellen, appen, ophalen en meenemen om aan de slag te gaan! Ook al zal de start moeizaam zijn, bewegen is echt één van de oplossingen om weer goed in je vel te komen. Iedereen wil gemist worden en iedereen heeft wel eens een zetje nodig. Dus geen dag, minuut, of uur meer wachten- nu doen. Samen sporten is voor velen vele malen makkelijker motiverender en leuker. Help elkaar!

B. Ben je blij en energiek of moe en motivatieloos als je aan sporten denkt?

Eerder heb ik geschreven over ‘Sporten als medicijn’ en hoe je gedachten daarbij kunnen helpen (en in de weg zitten). De helpende gedachten zijn: “Na het sporten voel ik me beter. Na het sporten heb ik een lekker gevoel over mezelf. Door te sporten heb ik aan mijn gezondheid gewerkt, lichamelijk én mentaal. Dit is wat ik nodig heb om lekker de dag door te komen!”

C en D. Sport je liever alleen, of ga je graag samen met iemand? Doe je graag mee aan groepslessen of ben je liever jezelf in het zweet aan het werken in de fitness?

In je eentje sporten heeft zeker voordelen. Je kunt gaan wanneer je wilt en ook doen wat je wilt. Een valkuil is echter dat je bij verminderde motivatie niet gaat sporten. En omdat je dus ook niet opgehaald of overgehaald wordt is het risico op niet gaan groter.

Sport je wel liever samen, maar heb jij geen sportmaat in de buurt wonen? Maak dan contact met de mensen in de sportschool en creëer hier je community. Je zult zien dat jouw aandacht en social talk echt gewaardeerd worden- en je hebt zelf ook een stok achter de deur. De ultieme oplossing voor wie niet alleen wil sporten is natuurlijk het doen van de groepslessen. Hier wordt je uitgedaagd en ben je je met de groep in het zweet aan het werken. En als je er niet bent word je gemist!

E. Is de drempel voor jou torenhoog of kun je niet wachten tot het volgende sportmoment?

Elke dag als ik bij JustMove binnen kom voelt het goed en fijn. Het is mijn tweede huis (dit huis is een stuk groter dan mijn eigen huis, misschien voelt het daarom wel zo goed 😊).

Er zijn niet alleen functionele materialen binnen bij JustMove, maar ook sfeerbepalende zoals de oude gymbok, de mooie bar van zink (die fucking koud aanvoelt als je er tegen aan hangt, maar dat terzijde). We steken de kaarsjes aan en passen de muziek aan op de bezoekers, ook al missen we hier wel eens de link, bewust of onbewust.

De spiegels zijn er maar niet overal: je kunt ze dus ontwijken.

Als je over de drempel stapt zien wij je. We weten wie je bent en welke les je gaat doen. We laten je met rust als we zien dat je daar hebt beste op traint en maken een praatje met je en drinken koffie met je als je hier behoefte aan hebt.

De drempel is hoog door je eigen gedachten (daar zijn ze weer!). Die gedachten hebben wij niet over jou en we zullen die ook nooit hebben. Ben je drie weken niet geweest? Geen punt, gewoon komen. Wij vinden hier niets van en zijn blij dat je er weer bent. Heb je er in de laatste weken 5 kilo bij gekregen? Wij oordelen niet en zijn blij dat je er bent. Kom en doe je ding: dat is de eerste stap om de drempel weer lager te maken. Ben je bang dat je een groepsles niet volhoudt? Kom toch en we zijn blij dat je er bent. Wij helpen je er doorheen als je dat wilt.

Wij willen maar één ding en dat is jou zien en helpen als je geholpen wilt worden.

F. Is het financieel ingewikkeld voor je om lid te blijven? Is je huishoudboekje je struggle om te komen?

Ligt het niet binnen de mogelijkheden van jouw financiën om een lidmaatschap af te sluiten? Er is een nieuw fonds in de Krimpenerwaard waar JustMove bij is aangesloten.

Wat is het Volwassenenfonds Sport & Cultuur?  

Het Volwassenenfonds sport & cultuur vindt dat alle Nederlanders recht hebben op sporten en creatief bezig zijn. Het is leuk, gezond én goed voor de sociale samenhang en contacten. Helaas is deelnemen aan sport- of culturele activiteiten niet voor iedereen vanzelfsprekend. Maar liefst 1.000.000 mensen in Nederland leven rond het bestaansminimum en missen dit onderdeel in hun leven. Het Volwassenenfonds wil hier verandering in brengen en maakt het mogelijk dat ook deze groep kan deelnemen aan sport en cultuur.   

Misschien kan dit een oplossing voor je zijn!

Weet ook dat we bij JustMove geen wurgcontracten van 1 of twee jaar vast hanteren. Bij ons is kun je per maand opzeggen. Pauzeren kan ook onder voorwaarden: door ziekte of vertrek naar buitenland, en je pauzeert dan minimaal 3 maanden. Je kunt dus niet voor drie weken vakantie of een maand ramadan of een cursus die je gaat doen pauzeren. De investeringen die ik doe en de kosten die worden gemaakt gaan op basis van het aantal leden.

G. Vormen fitgirls en –boys (en de spiegels) een obstakel of bieden deze je juist de motivatie om door te zetten

Fitgirls en Boys zijn ook ooit ergens begonnen. En ja, open deur: zij waren ook niet gelijk zo fit en spiegelminded.

Spiegeltje spiegeltje aan de wand

Helaas. Ja ik zeg helaas. Die spiegels doen iets met fitgirls en -boys. Hoe fitter en strakker ze worden hoe meer ze er in gaan kijken. Enerzijds is het te begrijpen want ze hebben er heel hard voor gesport, maar het is ook storend gedrag als je na elke squat of lunge je billen checkt. Ja, ze zitten er nog echt en ja, ze zijn prachtig.

Het is gedrag dat naar boven komt als je tevreden bent over wat je ziet. Het zou fijn zijn als zij het iets minder deden en wij /jij je er niets van zou aantrekken. Het gaat erom dat jij doet waar jij je goed bij voelt.

Waarom hangen de spiegels er eigenlijk?

De spiegels zijn er om je techniek te kunnen checken. Vaak voelt de beweging goed tot dat je zelf in de spiegel kijkt- en dan zie je dat je bijvoorbeeld een deadlift met overstrekte knieën en/of met holle/bolle rug uitvoert. Dit kun je dus voorkomen door goed naar jezelf in de spiegel te kijken en jezelf te corrigeren.

H. Verwacht je veel apparaten/materialen of de betrokken coach?

Goed werkende spullen zijn belangrijk. Je komt niet om op afgeragde spullen te trainen. En JustMove is niet de gym waar je specifiek bodybuilders ziet. Daar heb ik rekening mee gehouden met de aanschaf van de spullen. Natuurlijk is het prima als je groot en sterk wilt worden bij JustMove, maar ik wil er ook zijn voor de beginnende sporter. De revaliderende sporter. De dames die de billen willen trainen. Kortom, ik wil graag een gemêleerde groep mensen laten bewegen en dat lukt naar mijn idee het beste als we voor elke groep de juiste materialen en spullen in de gym hebben.

Mede daarom zijn er nieuwe apparaten aangeschaft die in de week van 7 februari geleverd gaan worden:

 • Een nieuw groter cablestation
 • Een duel pectoral/reverse fly
 • Een booty hoek waar verschillende apparaten komen te staan:
  • Een hacksquat
  • Een hipthrust
  • Een standing abductor

Dit is de eerste fase van nieuwe apparaten. Ik hoop dat er weinig tegenslag dit jaar zal zijn en dat er later in het jaar ook een tweede fase kan komen.

De coach is er voor jullie. We hebben heel graag dat je afspraken maakt voor nieuwe schema’s. We helpen jullie graag en deze keuze laten we vaak bij jullie, maar weet dat we er te allen tijde voor jullie zijn om doelen te bespreken en om deze haalbaar te maken.

I. Zijn de openingstijden en het rooster nog passend en relevant?

Deze laatste vragen zijn voor mij de moeilijkste. Hierover zijn 100 meningen. En we kunnen nu eenmaal niet 24 uur per dag open en jouw favoriete groepslessen op elk moment van de dag aanbieden.

Ik ben flink aan het puzzelen en heb het voornemen om per 1 maart 2022 een nieuw rooster plus openingstijden door te voeren. De afgelopen periode hebben naast alle ellende ook veel inzichten gegeven en ik zal daar nog eens goed over brainstormen.

Een zekerheidje is dat er een tweede gritles van Nienke in het rooster komt. Dat zal maandagavond 18 uur worden. Dit is een kleine voorzet, de rest komt later.

Voor nu heb ik aan jullie de vraag: hoe kunnen wij jullie het beste bedienen? Heb je suggesties, verbeterpunten , vragen? Schroom niet en mail ze door!

Tot slot

Toen JustMove nog niet zo lang bestond gingen mensen sporten bij Marloes. Dat is naar mijn mening niet meer zo. Jullie gaan sporten bij Isabelle, Joost, Nienke, Carola, Geraldine, Hetty, Yannick, Jacqueline, Sabine, Rowdy en oh ja, ook Marloes. Tot ziens bij JustMove- we zien je graag!