Jaap Both, voor en na

Jaap sport elke dag bij JustMove- en niet zonder reden. Een maand of negen geleden ging het roer om. Jaap was onzeker, keek niet graag naar zichzelf in de spiegel en wilde zelfvertrouwen kweken. Allereerst bleef hij van de suikers af, ging meer sporten en bewegen. Inmiddels is het sporten nagenoeg een verslaving geworden. “Als ik één dag niet gesport heb, voel ik me helemaal niet goed. Ik heb dan te veel energie over”. 

Wie is Jaap Both?

 • Leeftijd: 24 jaar 
 • Werk: witgoedmonteur 
 • Wat hij doet: elke dag bij JustMove sporten
 • Wat hij nog steeds doet: een biertje in het weekend 🙂 
 • Progressie: viel 24 kg af

Ik wilde graag meer over Jaap zijn verhaal weten en samen blikten we terug naar het verloop van zijn progressie.

In de eerste maand zag Jaap veel verandering. Jaap lette op zijn voeding en ging om de dag naar de sportschool. Zijn gewicht ging omlaag en hij merkte dat hij meer energie kreeg. Na één maand was het echter gedaan met de vooruitgang. Twee maanden lang zag Jaap geen vooruitgang en bleef hij (voor zijn idee) op hetzelfde niveau, buiten het feit dat hij wél sterker werd. 

Jaap: negen maanden geleden
Jaap: nu

Samen sporten

Wesley en Bernard, twee medesporters bij JustMove, gaven Jaap het vertrouwen om vol te houden. “Ga nu maar doorzetten, het komt goed.” Ook realiseerde hij zich dat niet iedereen een Rambo kan worden. Jaap stelde kleine, haalbare doelen om gemotiveerd te blijven. Denk hierbij aan 5 kilo gewichtsverlies in een maand. De trots op het behalen van een doel hielp ook om vol te houden.

In zijn beginperiode miste hij misschien wel een sportmaatje om tot het gaatje te gaan tijdens het trainen. Wesley hielp Jaap hier dan bij. Ook Gert-Jan hielp wel eens. Zij zorgden ervoor dat Jaap de laatste reps oftewel herhalingen ook deed, want alleen door iedere keer een beetje zwaarder en meer te doen word je sterker! 

Ga samen met iemand sporten die je kan motiveren, zorg dat diegene je net over de drempel heen kan werken

Ondanks dat Jaap altijd alleen naar JustMove kwam, voelde hij zich hier nooit alleen. Er zijn hier altijd wel mensen die je kent. “Ik sport nu alleen bij JustMove, maar dit vind ik helemaal niet erg. Er loopt altijd iemand rond om je te helpen en iedereen maakt een praatje met je.”

Verandering van voeding

Qua voeding paste Jaap ook zijn levensstijl aan. Eerst keek hij vooral naar de hoeveelheid calorieën (1500 kcal op een dag) en de eetfrequentie (intermittent fasting). Daar viel hij echter niet van af: “Ik viel dus niet af, ik had een opgeblazen gevoel en door de combinatie weinig sporten kon ik niks opbouwen. Juist door veel te eten ben ik afgevallen.”

Na een voedingsgesprek met Isabelle veranderde Jaap een aantal dingen in zijn voedingspatroon: volkoren boterhammen met biologische pindakaas, Franse magere kwark en genoeg fruit. Maar wel dingen die lekker zijn. Anders houd je het niet vol.” Van vetten en suikers kon hij na drie maanden streng voor zichzelf zijn vanzelf afblijven.

Fruit wordt je nieuwe snoep

Het leven nu

Jaaps lichaam: de cijfertjes

 • Lengte: 203 cm 
 • Gewicht: 92,3 kg 
 • BMI: 22,4 
 • Vet: 13,3% 
 • Vetmassa: 12,3 kg vet 
 • Vocht: 59,7%
 • Spiermassa: 76,1 kg spier 
 • Botmassa: 3,9 kg bot 
 • Visceraal vet: 1,5 

Het sporten bij JustMove (zes tot zeven keer per week) is nu een ritme voor Jaap geworden. Z’n sociale leven heeft hij niet aangepast. Gewoon in het weekend leuke dingen doen en een enkel biertje mag dan best- en dan de volgende dag een stapje meer, brak of niet. En doordeweeks is sporten een fijne manier om het hoofd leeg te maken.

Jaap traint zijn boven- en onderlichaam om de dag. Door elke week elke spiergroep meerdere keren te trainen heeft hij ook geen last van ‘vastzitten’. En spierpijn voorkomt hij door stapje voor stapje meer te doen: vier keer tien herhalingen, en bij de laatste ronde zo zwaar mogelijk. Dat leerde hij van Yannick.

Naast krachtoefeningen fietst Jaap nu ook: als warming-up eerst 10 minuten op level 8 stevig doorfietsen.  

Het volgende doel

Hoe de planning er nu uit ziet, is dat Jaap in de winter gaat bulken en de volgende zomer gaat ‘cutten’. Dat wil zeggen: nu meer eten en veel sporten, zodat hij in spiermassa aankomt. Vervolgens in de zomer minder eten, zodat hij ‘droog’ wordt en meer spier gaat zien. 

Als je iets wilt doen dan moet je ervoor gaan. Je moet er energie en tijd in steken, want voor niks gaat de zon op!

Jaap wil voor het oog afvallen, zodat hij meer vet kwijt raakt. Zijn ideaalbeeld is ongeveer 11% vet en 110 kg. 

Jaap, hartelijk dank dat jij je verhaal wilde doen. Hopelijk ben je een inspiratiebron voor velen. 

Auteur: Nienke Verhart