Strakker worden zonder afvallen?

Wat doe je als je wel strakker wilt worden, maar niet hoeft af te vallen?

Je bent eigenlijk al redelijk op een gewicht en omvang die je fijn vindt. Toch heb je het doel om ietsje strakker in je vel te zitten. In feite wil je dus vetmassa verminderen en spiermassa opbouwen. Qua gewicht vind je het prima zo. Hoe kun je dit het beste realiseren? Lees de volgende 5 tips!

1. Maak de trainingen zwaarder

Daag jouw lichaam nog meer uit dan normaal. Krachttraining? Pak zwaardere gewichten, train de spiergroepen die jij meer wilt shapen vaker op verschillende manieren en extra zwaar.

2. Eet meer (en voedzaam)

Verhoog je kcal-inname. Je lichaam krijgt meer energie. Dit zorgt ervoor dat jij zwaarder kunt tillen tijdens de trainingen. Je spiermassa zal toenemen en je spieren krijgen meer shape. Blijf je hetzelfde eten als voorheen? Dan creëer je een ‘negatieve energiebalans’ en is het een logisch gevolg dat jouw lichaam zal afvallen.

3. HiiT – High Intensity Interval Training

Dit klinkt meteen intensief. Maar eigenlijk is het heel simpel. Pak je krachttraining setjes in de vorm van compound (functionele) oefeningen. Wissel er meerdere met elkaar af. En heb zo min mogelijk rust tussen die oefeningen door. Dit resulteert in een hogere hartslag en zweten, en dus meer verbranding. Bijvoorbeeld:

  • Goblet squat (met zware dumbell)
  • Mountainclimbers (body weight)
  • Biceps curl into shoulder press (barbell met kg)
  • Triceps push up met alternated leg lifts (body weight)

Pak deze oefeningen allemaal 40-50 seconden na elkaar en herhaal dit 3 sets (tip: gebruik een Tabata-timer app). Tel eventueel het aantal herhalingen en het aantal KG en noteer dit, zodat je zicht krijgt op de progressie. 

4. Consequent en voldoende trainen

Train op vaste momenten in de week. Ja, het is top om elke dag te trainen. Het lichaam is hiervoor gebouwd. 1 of 2 keer per week trainen zet gewoon minder zoden aan de dijk, dan een lekker ritme met elke dag trainen, al is dit maar 30 minuten. Wissel de trainingen en oefeningen voldoende af.

5. Slaap en rust

Voldoende slaap en rust staat in verband met een slank en gezond lichaam. Maak een slaapdoel. Bereken de uren die je wil slapen per nacht. Stel op je telefoon of smartwatch een slaap-app in die jou eraan zal herinneren dat het bijna bedtijd is. Veel getraind? Wees af en toe een uurtje bewust lui en laat het lichaam dan rusten.

We kunnen je hierbij helpen!

Vind je het lastig om deze tips toe te passen of weet je niet welke oefeningen je gaat doen? Vraag een van ons om je hierbij te helpen of maak een afspraak. Wij helpen je graag!

  • Trainingsschema*: Nienke, Joost, Yannick, Isabelle, Marloes
  • Wegen en meten*: Nienke, Joost, Yannick, Isabelle, Marloes
  • Voedingsbasisgesprek* of voedingsconsult**: Isabelle
  • Personal Trainingen**: Joost, Marloes, Isabelle

* Bij het abonnement bij JustMove inbegrepen
** Niet bij het abonnement bij JustMove inbegrepen