7 tips voor veilig sporten en bewegen met warm weer

Voor sommige heerlijk, voor anderen juist vervelend. Het warme weer! Het hoeft voor jou geen reden te zijn om te stoppen met bewegen. Een stukje lopen of fietsen kan altijd. Wil je graag intensiever gaan sporten, zoals bootcamp, bodypump of fitness? Dit kan prima. Het is dan wel het goed om wat voorzorgsmaatregelen te treffen.

Belangrijk is dat je beseft dat je lichaam extra belast wordt door de warmte en daarbovenop verhit kan raken door het sporten. Het kan dus voorkomen dat je lichaam niet snel genoeg koelt. Dit kan een zonnesteek, hittekrampen of in het gekste geval een hitteshock veroorzaken. We hebben zeven tips voor je om veilig te kunnen sporten tijdens warm weer.

TIP #1: Drink extra veel water

Drink water vóórdat je dorst krijgt. Drink veel water voor en na het sporten. Zorg ervoor dat je tijdens het sporten alleen beetjes hoeft aan te vullen. Krijg je dorst tijdens het sporten? Dit is een teken dat je van tevoren onvoldoende gedronken hebt. Toe aan een smaakje? Gooi een schijfje citroen/limoen of ander fruit in je waterfles. (Nee, geen limonade!)

TIP #2: Vermijd de middagzon tijdens het sporten

Tussen 12.00 uur en 16.00 uur liggen de temperaturen vaak het hoogst en schijnt de zon op haar felst. Wil je toch gaan sporten rond die tijd? Kies een binnenlocatie met verkoeling. Veel mensen komen bij ons in de fitness en/of bovenzaal sporten, vanwege de heerlijke verkoeling en schaduw. Ook dan merk je alsnog dat de warmte ‘in je lijf zit’. Check de volgende tip:

TIP #3: Pas het trainingsniveau aan

Ga niet tot het uiterste. Vraag niet te veel van jouw lichaam. Het lichaam heeft namelijk tijd nodig om af te koelen. Waar ik je normaal motiveer om weinig pauze te nemen dus de oefeningen door, zodat de hartslag en verbranding hoog blijven, wil ik je nu juist motiveren om dat wel te doen. Zorg dat je de ademhaling onder controle krijgt, adem de verzuring van de oefening het lichaam uit. Luister naar jouw lichaam.

TIP #4: Bouw de training op

Waar het lichaam in de nazomer inmiddels gewend is aan de warme temperaturen, is het nu opbouwen geblazen. Zeker nu de sportscholen recentelijk geopend zijn, is het belangrijk dat je rustig opbouwt. Pak een paar kilogram lichter en doe een tandje rustiger aan.

TIP #5: Draag ademende kleding

Een korte broek en een tanktop. Zorg ervoor dat het lichaam de warmte goed kwijt kan door te zweten en draag ademende kleding. Crop top? Pas op voor de tocht van de airco! Gebruik een handdoek op apparaten en matjes. Wel zo fris voor de volgende fanatiekeling. 😉

TIP #6: Voedingstoffen op tijd aanvullen

Vaak heeft het warme zomerse weer niet de beste invloed op de eetlust. Deze vermindert en er is grote kans dat er te weinig gegeten wordt. Wees daar bewust van en plan je eetmomenten extra goed in. Eet vooral veel fruit en groente. Vul aan met volkoren granen. Zo krijg je in ieder geval voldoende koolhydraten en eiwitten binnen. 

TIP #7: Afkoelen na de training

Lekker getraind? Pak na de training een extra rustmomentje en geef het lichaam tijd om af te koelen. Drink alvast een bidon leeg. Voelt je hartslag weer als normaal? Ga dan pas onder een heerlijke koude douche staan.