Ook wij zijn een oplossing

Het Covid-19 virus is nog niet moe, en ik als onderneemster in de sport ook niet! De ic-artsen en verpleegkundigen- die zijn moe. We moeten hen helpen. En ik heb daar een idee over en voor. Je hoeft denk ik niet driemaal te raden: je weet best dat ik SPORTEN bedoel.

Zouden we met z’n allen niet veel harder tegen covid-19 vechten als we iedereen de mogelijkheid bieden om te sporten? Zou het niet een grandioos idee zijn als je als (aantoonbaar) lid van een sportschool €30,- korting krijgt op je zorgverzekering? Moeten de sportscholen niet weer (op een veilige manier!) de deuren kunnen openen?

Het sportvirus is niet iedereen gegeven

Er zijn nou eenmaal mensen zijn die het sportvirus niet van zichzelf hebben. Voor hen wordt de drempel om te gaan sporten elke dag dat de sportscholen gesloten zijn alleen maar hoger. Zij zagen voor de sluiting van de sportscholen al tegen een sportbezoek op, en hebben het niet-sporten inmiddels in hun leven geaccepteerd. Ik vraag me af hoe het kabinet hierover nadenkt. Dat het voor best een grote groep mensen best heel moeilijk gaat worden om de sportdraad weer op te pakken. Er is fysieke en mentale schade ontstaan door de passieve houding die zelfs bij de fanatieke fitnessgangers is binnengeslopen.

Elke dag dat wij als sportschool nog gesloten zijn is een schop naar de zorg. Sportscholen vormen één van de oplossingen naar een gezondere samenleving.

JustMove is een kleine sportschool in een kleine gemeenschap. We vinden het contact met de klanten enorm belangrijk. Dat persoonlijke contact zorgt immers voor een lage drempel. Bij ons mag ieder zijn wie hij/zij is, en wordt iedereen ‘gezien’. We laten niemand in de steek. Ook in deze rotperiode proberen we zoveel mogelijk leden te bereiken en te voorzien van sportmomenten:

  • Wij geven veel Zoomlessen
  • We hebben ons eigen Youtube-kanaal
  • We geven buiten lessen aan groepjes van vier
  • De PT-lessen rijzen de pan uit

… maar dan nog missen we meer dan de helft van onze leden.

We missen onze leden

Ik zal een paar voorbeelden geven van de mensen die we nu niet kunnen bedienen, omdat de drempel van de aangeboden diensten te hoog is.

  • Het stelletje dat nog niet zolang lid was. Ik weet zeker dat de drempel om te komen sporten hoog was voor hen. Maar door samen hun fitness-workout te doen, met een voor hen op maat gemaakt schema, kwamen ze tweemaal per week. De drempel was verlaagd.
  • De jeugd die hier elke ochtend om 8 uur stond te trappelen om te fitnessen. Het was voor hun de kickstart van de dag voordat ze in online lessen van school doken. Juist even niet online.
  • De ouderen die in een veilige omgeving hun wat strammer wordende lijf aan het werk zetten en gelijk aan hun sociale contacten toekwamen.
  • De break die het voor velen is tijdens het thuiswerken- ook zij hoefden juist even niet iets online te doen.
  • De dame die nu eindelijk de stap had genomen om aan haar fysiek te werken en hierdoor uit haar burnout kon komen.

Zo heb ik nog vele voorbeelden.

Naar een gezonde samenleving

Weet wel: het is makkelijk kritiek te hebben op Hugo de Jonge en Mark Rutte. Ik ben blij dat ik niet in hun schoenen sta.

Daarom zouden ik en ik weet zeker nog vele andere die werkzaam zijn in de sport graag meedenken in oplossingen. Oplossingen waarmee we de zorg kunnen ontlasten. Open de sportscholen! We hebben al bewezen dat we op een veilige manier mensen kunnen laten sporten. Zo kunnen wij (én de sporters natuurlijk) helpen aan een gezonde samenleving. Dat is waarmee we met z’n allen aan de slag moeten, die gezonde samenleving.

Nee, ik hoef niet mijn hoofd bij Beau of Eva. Ja, ik wil een stem in het meedenken om – met alle nieuwe feiten en kennis die we nu hebben – te komen tot een gezondere samenleving.

Wat denken jullie, hoe kan ik mijn stem laten horen? En maak ik kans?