Vrouwenkracht

Onder foto’s of posts op social media staat vaak POWERVROUW, wat natuurlijk een mooi compliment is. Maar eigenlijk voel ik dan wel eens weerstand, of beter gezegd: een compliment dat ik niet verdien.

Ben je een powervrouw als je met je vak bezig bent? Ben je een powervrouw als je fulltime of meer werk?

Ik werk veel (nu even wat minder hè, met de verplichte sluiting van JustMove). Ik tel de uren niet meer, maar tussen de 50 en 60 uur in de week maak ik zeker. Ik heb een dochter van bijna 20. die heb ik alleen opgevoed, ik ben zelfstandig ondernemer en ben van niemand afhankelijk. Ik voel me geestelijk en mentaal sterk, ik sta positief in het leven en voel me geliefd!

Maakt mij dat een ‘powervrouw’?

Powervrouw of slappe doos

Wanneer ben je een powervrouw of beter: wanneer ben je een slappe doos?

Daar ga ik een even over nadenken. Ik neem je mee in m’n gedachten. Zet je schrap.

Wat maakt vrouwen sterk?

Ontwikkeling, vastberadenheid, doorzettingsvermogen, moed… Zomaar een paar woorden die in mij naar boven komen..

Is het een karaktereigenschap?

Ik denk dat je het in je genen kunt hebben. De een heeft het dus makkelijker om een powervrouw te kunnen zijn dan de ander.

Kun je het leren?

Door schade en schande, zeg ik altijd maar.

Heeft sporten invloed?

Vanzelfsprekend 😉

Door sporten wordt je krachtiger, dus zelfverzekerder. Je uithoudingsvermogen wordt groter en je werkt aan je gezondheid. Fysiek ben je dus krachtiger.

Uitblinken in iets

Daardoor word je wel eerder als een powervrouw gezien. Maar dit is eigenlijk een valkuil! Je kunt ergens in uitblinken, en tegelijkertijd in iets anders een stuk minder goed zijn. Of gewoon heel slecht. Als je sociaal heel sterk bent, kun je vaak minder goed je grenzen bewaken.

Ontwikkeling

Dit is denk ik de clou. Vrouwen die zich blijven ontwikkelen, op welk vlak dan ook, worden eerder als een powervrouw gezien. In de drive om te willen ontwikkelen zit denk ik een kenmerk van een powervrouw.

Opvoeding

Mijn vader is verongelukt toen mijn zus 8 en ik 3 jaar waren. Mijn moeder heeft ons alleen opgevoed en daar kwam een dosis zelfstandigheid –hupsakee– gratis bij. In de tijd dat mijn moeder deze klus moest klaren, bestond het woord POWERVROUW nog niet. Ik weet bijna zeker dat zij wel in aanmerking zou zijn gekomen. 

Zussenkracht

Wie is Marloes op deze foto? Ja, ze staat er echt bij!

Die kunnen we heel letterlijk nemen, want ik heb een zus en zij geeft mij kracht. Ik zie in zussenkracht een verbintenis naar vrouwenkracht. Ik heb vrouwen om mij heen, heel veel vrouwen, en wij vrouwen geven elkaar kracht… Vrouwen staan voor elkaar klaar, bij alle problemen, we vangen op, we schelden mee, we luisteren en komen op!

Als je goeie vrouwen om je heen hebt verzameld word het een stukje makkelijker om een powervrouw te kunnen zijn of genoemd te worden.

Ik kijk om heen en zie de kracht van vrouwen. Ik ga zo wat vrouwen om me heen benoemen van wie ik denk: zo’n powervrouw, hoe doet ze het?

Zie jij je zelf niet terug in dit opgesomde voorbeelden? Dit betekent natuurlijk niet dat jij dan geen powervrouw voor mij bent. Er zijn namelijk gewoonweg teveel voorbeelden om te noemen. Maar omdat Wouter (dat is mijn redacteur, vormgever, fotograaf, websiteknaller) altijd zegt dat m’n blog niet te lang mag zijn (want dan zou de aandacht verslappen), voel ik enige druk.

Daar gaat-ie:

  • Wat dacht je van mantelzorger, hospice-vrijwilligster en weldoener in één?
  • Je bedrijf verkopen, een ander bedrijf voortzetten, opgroeiende kinderen en opvang verlenen aan familie die dit nodig heeft?
  • Net nog geen 20 zijn en weten dat je in deze tijd politieagent wilt worden en dit met veel passie nastreven?
  • Zelfstandig ondernemer zijn, je man ook en daarnaast klaarstaan voor rouwverwerking en opvangen van vrienden die in de problemen zitten?
  • Jezelf wegcijferen om anderen te kunnen laten groeien?

Ik heb nog zoveel voorbeelden van heel sterke vrouwen om me heen, en ik vraag me af of zij weleens powervrouw worden genoemd. Ze zijn het voor mij wel, zoals nog vele anderen. Wij vrouwen zorgen voor elkaars vrouwenkracht!

Slappe doos of powervrouw

Als ik dan even terug kijk naar mijn stelling/vraag wanneer ben je dan een powervrouw of een slappe doos?

“Je bent een slappe doos als je niet sport!” (haha dat is natuurlijk een grap)

Je bent een slappe doos als je niet gelooft in vrouwenkracht. Wij vrouwen zorgen voor anderen, we cijferen ons weg, we komen op voor elkaar. Daardoor kunnen wij vrouwen transformeren naar powervrouwen, vrouwen die op komen voor zichzelf en die zich willen ontwikkelen.

Er zijn gebeurtenissen die mij gevormd hebben voor het leven. Daar werd ik onzeker van. Twee daarvan zijn mij aangedaan of beter gezegd: hebben mij kracht gegeven om te ontwikkelen.

Er is mij ooit gezegd: “Jij moet altijd opvallen, altijd alle aandacht hebben.” Dat zag ik eerst als kritiek, maar heel wat jaren later moet ik erkennen dat het zo is. En zo heb ik iets dat negatief voor mij was omgezet in iets positiefs en zie: daar is het podium, waar ik maar wat graag op sta!

Er is een ander voorbeeld dat me minder geraakt heeft, maar me wel aan het denken heeft gezet.

“Zij (en dat ben ik), zij heeft makkelijk lullen. Zij heeft zoveel mensen om zich heen die haar een helpende hand bieden.”

Ik heb dit eerst als heel negatief opgevat, alsof ik zelf niet in staat zou zijn de dingen te realiseren. Enkele jaren later kan ik beseffen dat het waarheid is, wat zij heeft gezegd. En deze quote is daar heel passend op.

You are the result of the love of thousands

Bedankt lieve vrouwen voor jullie vrouwenkracht!