Discipline is een karaktereigenschap

Discipline is een karaktereigenschap waarbij iemand doet wat er van hem/haar verwacht wordt

Waar denk jij aan bij het woord discipline?

  • Het leger
  • Doorzetten
  • Volharding
  • Moed
  • Consequent
  • Beloning

Hierboven lees je de gedachten/woorden die bij mij opkomen als ik aan het woord discipline denk. Sommige daarvan zijn en voelen negatief voor mij, en andere juist weer heel positief.

Als eerste denk ik aan het leger. Daar wordt je echt discipline bijgebracht. Hebben jullie “Camp Koningsbrugge” gezien?

Ik heb het gekeken. Het gaat om gewone burgers die een week gedrild werden zoals commando’s getraind worden. Dan komt het echt op doorzettingsvermogen aan. Niet lullen maar poetsen: dat is wel een mentaliteit waarvan ik houd. Maar het autoritaire dat hier, in het leger, een duidelijk onderdeel van is vind ik of ervaar ik als negatief.

Maar toch: er word je wel discipline bijgebracht. Discipline kun je trainen, en daar is het linkje naar de sport.

Als je iets graag wilt

In sommige dingen heb je misschien veel discipline en in sommige dingen nul. Hoe komt dat nou?

Als je iets erg graag zelf wilt, is het makkelijker om er discipline voor op te brengen. Je hebt jouw doel voor ogen en je gaat ervoor: strak in je trouwjurk bijvoorbeeld. Je ziet jezelf al helemaal staan! (ik niet maar dat terzijde 😉)

Als iets moet voel je weerstand. Dit is een voorbeeld van wat moet: “Ik ben te zwaar en ik heb last van gewrichten en ben altijd moe, en de dokter heeft nu geadviseerd om af te vallen en om meer te gaan bewegen.”

Je kunt moeilijk visualiseren hoe het is om straks dansend op die bruiloft te staan zonder dat je moe word en pijn in je knieën hebt. Zo concreet als strak-in-de-jurk is dit doel niet. Daarmee is het waarschijnlijk moeilijker om de discipline ervoor op te brengen. En dan gaat het om volharding, doorzetten en soms even een terugval hebben en jezelf weer bij elkaar grijpen.

Structuur in jouw dagelijks leven helpt

Discipline train je door structuur aan te brengen in je dagelijks leven. Om je doel te bereiken heb je een schema of rooster nodig waarover je zo min mogelijk hoeft na te denken. Maak het daarom zo passend mogelijk in jouw leven.

Als we het dan over sporten hebben: maak een schema of laat er eentje maken, zodat je niet hoeft na te denken over wat je gaat doen. Pas het op zo’n manier in jouw leven dat er zo min mogelijk drempels zijn om het schema te kunnen volgen. Bijvoorbeeld:

  • Op maandag ga ik gelijk uit mijn werk voor het eten trainen. Ik doe dan en borst en biceps.
  • Op woensdagochtend werk ik thuis en train ik m’n benen voordat ik achter mijn laptop ga.
  • En op zaterdag train ik rug en schouders nadat ik mijn boodschappen heb gedaan, en vóórdat ik de gezelligheid van het weekend opzoek.

Deze afspraken maak je met jezelf en ze staan vast. Je maakt ze net zo belangrijk als de afspraak met je nagelstyliste. Die zeg je ook niet zomaar af?

Accepteer geen smoezen van jezelf. Waar zijn je waarden?!!! Soms is het goed om die spiegel voor te houden.

Zo, ben je al gemotiveerd? 😁

Stel haalbare doelen

Zorg ervoor dat je haalbare doelen stelt. Iets dat te ver weg is zorgt voor wel heel veel doorzettingsvermogen. Maak je doelen daarom behapbaar. Heb je toch een groter doel? Zorg dan voor tussendoelen die naar het grotere doel leiden.

In mijn personal training zie ik veel mensen die als doel afvallen hebben. Wat ze voor ogen hebben is een streefgewicht waarbij Kate Moss nog dik is. Dat doel is dus niet reëel en niet haalbaar en kan zelfs heel ongezond zijn.

NIET DOEN!!!

Wat is dan wel haalbaar? Bijvoorbeeld een pond per week afvallen. Dat is ook veel beter vol te houden en beter voor je lichaam.

Ik schrijf geen nieuws hè. Dit weet je vast allang! Maar misschien lees je dit en is dit nou net voor jou een motivatie om met jouw doel aan de slag te gaan. Dan heb ik al zoveel gewonnen…

Er zijn ook handige applicaties om je te ondersteunen… Zo is er een app die ommetje heet. Daarin kun je een team maken en elkaar uitdagen om te wandelen.

Er is ook een app waar je mee kunt bijhouden hoeveel water je op een dag drinkt om je te stimuleren je vocht op peil te houden wat je stofwisseling bevordert. En ook JustMove heeft een app: de virtuagym-justmove app waar je allerlei @home workouts kunt vinden. Zo hoef je niet eens de deur uit.

Maak het makkelijk en haalbaar voor jezelf

En soms heb je hulp nodig, gewoon een zetje om je de juiste kant op te duwen. Dus vertel je partner / collega of vriendin wat je gaat doen, welk doel je hebt en hoe je dit gaat aanpakken.

Vraag ze om je buddy te zijn. Heb je het lastig , is de discipline even zoek? Dan zijn zij er om je te motiveren en je eraan te herinneren waarom je dit ook alweer doet.

Eerlijk tegen jezelf

Discipline is ook eerlijk zijn tegen jezelf. Stel je voor, een weegmoment. De weegschaal niet het juiste gewicht aangeeft (lees: wat de persoon gehoopt had). Ik hoor dan wel eens: “Nou ja zeg! En ik heb zo mijn best gedaan!”

Mijn vragen zijn dan: hoeveel dagen deze week heb je best gedaan? Antwoorden is dan bijvoorbeeld “Nou gisteren, eergisteren en die dag daarvoor.” Mijn reactie? “Je best doen is meer dan 3 dagen van de 7 in de week.” Dan hoor ik “Jaaaaaaaaaaaamaaar jaaaaaaaaaaaaa ik had toch verwacht dat ik meer was afgevallen…”

Hoeveel keer heb je echt gesport deze week?

Ik zou drie keer sporten deze week. “Oké, zo goed van je!”

Ik hoor, ik zou?

Ik heb maandag Bodypump gedaan. En ik zou dinsdag gaan bootcampen, maar toen was het zulk slecht weer, ja die heb ik ff geskipt. Nu wilde ik morgen bodyboxx doen, maar dan is mijn schoonmoeder jarig dus dat lukt ff niet.

Het resultaat komt dus uit op welgeteld één keer sporten. Haha, herken je hier iets in?

Voor nu zeg ik maar zo:

Beginnen valt niet mee, doorzetten wordt beloond