De yogales van Annelies

Graag wil ik wat informatie geven over wat yoga precies inhoudt en wat yoga voor sportprestaties kan betekenen.

Hatha Yoga leert je om in contact te komen met jezelf. Wij zijn allemaal gericht op ons denken en zitten dan ook veelal ‘in ons hoofd’. Yoga leert je om je lichaam te voelen en de grenzen en mogelijkheden te verkennen. 
Tijdens een les worden er staande, zittende en liggende houdingen gedaan. De houdingen worden eerst dynamisch uitgevoerd als voorbereiding op de statische houdingen. Door concentratie op de adem ontstaat er een meditatieve aandacht die leidt tot verstilling.

De oefeningen variëren van makkelijk tot uitdagend en kunnen aan ieders mogelijkheden worden aangepast. Yoga is niet prestatiegericht: je oefent op je eigen niveau. Yoga kan door iedereen worden gedaan. Er is geen speciale lenigheid vereist. 
Alle bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom en gewrichten komen aan bod. Yoga zorgt voor een sterk en soepel lichaam en een rustige en geconcentreerde geest. Ontspanning neemt een belangrijke plaats in binnen de yoga. Elke les eindigt dan ook met een liggende ontspanningsoefening.

Yoga kan sportprestaties zeker gunstig beïnvloeden. Niet zozeer door een verbetering van de conditie maar doordat je door yoga goed leert ontspannen waardoor er sneller herstel optreedt. Door het uitvoeren van yoga houdingen kun je spiergroepen die door het sporten verkrampt en stroef zijn weer soepel maken. In de yogales wordt er tijdens de houdingen ingesproken wanneer je ademt, door bewust je adem langzamer te laten verlopen en een buikadem toe te passen krijg je meer beheersing over je adem. Dit kun je tijdens sporten gebruiken, door efficiënter te ademen raak je minder snel vermoeid. Ben je benieuwd of yoga iets voor jou is? Kom dan een keertje meedoen op woensdag avond!

Groetjes Annelies