Mannen versus vrouwen (of andersom)

Allereerst- sorry! Ik heb te lang geen blog geschreven. Er was even geen inspiratie, ik had een te vol hoofd en te weinig tijd. Maar vandaag is er opeens ruimte en spirit, in agenda en in hoofd. Daar gaan we!

Salt

Ik heb een mannenles en ik heb vrouwenlessen. Ik train één op één met mannen en één op één met vrouwen. Ik kan dus een vergelijking maken in sportgedrag. En daarin zijn nogal wat verschillen tussen mannen en vrouwen. In deze blog vertel ik je er álles over.

NB: ik gebruik nogal wat voorbeelden uit mijn eigen ervaringen. Ik noem jouw naam niet, dus als jij nou even afziet van een reactie op Facebook of tijdens jouw les, dan zal niemand weten dat het over jou gaat. Maar natuurlijk mag je wel tijdens de les revange halen :-0

Mannen versus Vrouwen

Allereerst wil ik aangeven dat het er niet om gaat wie er beter of slechter in sport zijn. Ik wil graag laten zien hoe de verschillen zich bij JustMove laten zien tussen mannen en vrouwen.

Laten we beginnen bij Personal Training. De intake bij vrouwen en mannen is duidelijk anders. Een intake bestaat uit een gesprek en een proeftraining van een half uur. In het gesprek komen in elk geval deze punten aan de orde:

 • Bespreken van de doelen
 • Beperkingen en blessures benoemen
 • Sportverleden doornemen
 • Benoemen hoe de klant zelf denkt dat de algehele fysieke en mentale staat is

En hoe gaat het dan in die gesprekken?
[su_row class=””][su_column size=”1/2″]

Antwoorden van mannen

 • Doelen: “Ik wil mijn conditie verbeteren en wat spieropbouw.” (liefst alleen met dumbbells in de weer dus)
 • Blessures: “Welnee, ik heb geen blessures.”
 • Sportverleden: “Ik heb altijd heel veel gesport.”
 • Algehele staat: “Mijn conditie kan beter, maar de basis is nog steeds goed hoor!

[/su_column]
[su_column size=”1/2″]

Antwoorden van vrouwen

 • Doelen: “Ik wil fitter worden” (lees: 10 kilo afvallen en the hottest babe in town worden 😉 )
 • Blessures: “Het is algehele malaise. Alles doet pijn.”
 • Sportverleden: “Al jaren doe ik niets aan sport. Geen tijd hè, drukdrukdruk met kinderen en werk, huishouden.”
 • Algehele staat: “Belabberd, ik kan niks.”

[/su_column]
[/su_row]

Het half uurtje sporten verloopt voor mannen heel enthousiast. Ze beginnen stevig om zichzelf vervolgen volledig over de kop sporten, wat natuurlijk mijn schuld is. Ik zou ze moeten remmen, toch!

Het half uurtje voor vrouwen is een aaneenschakeling van meevallers voor ze. Ze zijn door dat sjouwen met kinders en huishoudens helemaal niet zo slecht qua conditie als ze dachten, maar wat hun parten speelt zijn de zenuwen die ze hebben tijdens zo’n eerste training.

Tijdens de groepslessen

Wat mij opvalt tijdens mijn groepslessen met vrouwen is dat een groep vrouwen zich aan elkaar vasthoudt: wij samen tegen de juf (bijvoorbeeld) 😉 Bij de mannen is ’t andersom. Daar is juist de competitie om de andere mannen te overtreffen.

Mannen gaan tot het uiterste in de les. Ze kijken om zich heen en gaan door tot ze iedereen overwonnen hebben. Dit kan tot blessures leiden. Vrouwen smokkelen waar ze kunnen smokkelen met het idee “ik ben er dus ik behaal resultaat“.

Oh jee. Ik kan me straks nergens meer vertonen zonder door jullie uitgefoeterd te worden!

Tijdens buikspierentraining geef ik vaak een moment om even op de buikspieren te kloppen. Dan kunnen die spieren even ontspannen. Tijdens Core stability voor de mannen hoor ik dan een hard geklop op de vloer. Met andere woorden: hun buikspieren klinken zo hard als staal! Ik lach me rot op zo’n moment- dat kun je misschien wel voorstellen??

Mannen hebben weinig tot geen motivatieprobleem. Ze houden van hun wekelijks sportmoment. De endorfine die vrijkomt geeft ze een hogere testosteronspiegel, waardoor ze zich prettiger voelen.

Vrouwen weten dat als ze een keer overslaan ze het de week erna nog veel zwaarder hebben. Maar anders zouden ze eens per maand komen sporten, omdat het echt niet anders kan.

Muziek

La fanfare de Saint-Nazaire-le-désert

Wat mannen en vrouwen gemeen hebben is dat de muziek bepalend is hoe zij de training ervaren,. Muziek geeft power, muziek zorgt voor emotie, muziek stimuleert… Mijn vaste grap na de les is dan ook “MAAR de MUZIEK was GOED!!!”

Het uurtje sporten bij JustMove wordt afgesloten met koffie en thee. Ook dit verloopt bij de mannen anders dan bij de vrouwen.

De mannen genieten van een kopje thee. Bijna altijd wordt er wel even fijntjes benoemd dat er helaas geen geen bier is.

De vrouwen genieten van een kopje thee. Zij praten over voeding en de nieuwste diëten.

Een korrel zout

Wat hierboven beschreven staat is natuurlijk met een flinke korrel zout. Ik heb dit stukje geschreven met een constante smile op mijn gezicht, omdat ik nu al jullie commentaren al hoor 😀

Ik vind jullie allemaal stuk voor stuk harde sporters, allemaal op jullie eigen manier. En dat maakt dat ik ’t leukste beroep ever heb!

Het belangrijkste van de muziek staat niet in de noten
Gustav Mahler

Door gewone alledaagse dingen op een eigen intense manier te beleven, maak je van jouw leven meer dan een reeks gebeurtenissen. Wacht niet op bijzondere momenten, maar maak de gewone momenten bijzonder!