Sporten als medicijn, deel 2

Een ieder heeft in zijn leven te maken met pijn. Lichamelijk en geestelijk. Die komt, die gaat- en soms gaat die niet over. Maar in alledrie de gevallen kun je sport als medicijn gebruiken. In twee delen wil ik je daar graag meer over vertellen. Vorige week vertelde ik je over geestelijke pijn. Vandaag: sport als medicijn voor lichamelijke pijn.

Obesitas

Volgens Fleur Poelkens, die hier onderzoek naar deed bij het onderzoeksinstituut RIHS, kan intensief sporten de suikerstofwisseling sterk verbeteren. Sporten heeft volgens Poelkens zelfs meer invloed dan medicijnen.

Poelkens vergeleek 6 maanden lang een gezonde groep vrouwen met een groep vrouwen met het metaboolsyndroom. Mensen met obesitas die een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte en beginnende suikerziekte hebben, leiden aan dit syndroom.

Bici Expo Padova 2010De twee groepen moesten een half jaar lang drie keer per week 45 minuten fietsen op een hometrainer. Voorafgaand en na afloop van het onderzoek werden er kleine stukjes spier uit het bovenbeen weggenomen. Bij de vrouwen met obesitas zaten hier meer ontstekingscellen in dan bij de gezonde groep. Deze cellen kunnen zich over het lichaam verspreiden en beginnende suikerziekte veroorzaken. Na een half jaar kwam Poelkens tot een opvallende conclusie: de suikerstofwisseling bij vrouwen met het metaboolsyndroom was met 45 procent verbeterd vergeleken met de oude situatie. Sporten heeft volgens Poelkens zelfs meer invloed dan medicijnen. Als een huisarts medicijnen voorschrijft aan obesitaspatiënten, verbetert de suikerstofwisseling namelijk met maar 20 procent. Dit hierboven genoemde onderzoek kun je terugvinden op internet, en er zijn nog vele andere voorbeelden te vinden.

Een fietsongelukje

TrasladoVorig jaar, tijdens het gladde weer, maakte ik een val met mijn fiets. Ik kwam vervelend op m’n schouder terecht en dat deed ontiegelijk veel pijn, k….. Oei, ik kan de herinnering aan de pijn weer zo terug halen. Op de röntgenfoto was te zien dat de pezen en banden die over het AC-gewricht lopen (een gewrichtje dat tussen het sleutelbeen en schouderkop in zit) gescheurd waren, waardoor mijn sleutelbeen tien millimeter hoger stond en staat. Eh, had ik al verteld hoeveel pijn ik had 😉 Het advies van de arts was “veel paracetamol, een mitella en 6 weken rust”.

Muscles from French anatomical engravingDat was een dingetje. Ik was net een jaartje zelfstandig sportjuf: dat werd ‘m dus niet. En het hoefde ook niet! Na één week rust kon ik met beleid gaan sporten. En dit advies geef ik echt niet aan iedereen! Maar door kennis van zowel de blessure als wat mijn lichaam aankan, wist ik goed wat ik wel en niet kon doen. Na een week of zes was mijn schouder grotendeels hersteld en kon ik ‘m weer belasten zoals voorheen!

Doorbloeding

Hoe kon dat nou zo snel gaan- zonder mitella en rust? Dat zit zo. Door het bewegen van de spieren werd het genezingsproces versneld. Door stil te zitten worden de spieren immers stijf en stram, doordat de doorbloeding vele malen minder is. Bewegen was in deze mijn medicijn: de doorbloeding zorgde voor een snellere genezing. Maar let wel, het was bewegen met beleid!

Ik wil je op het hart drukken om niet zomaar een artsenadvies in de wind te slaan. Met sporten kon ik de lichamelijke pijn sneller verhelpen en het genezingsproces bevorderen, omdat ik er voldoende vanaf weet. Wil jij door te sporten ook sneller genezen? Doe dit altijd in overleg met je behandelaar(s), en niet op eigen houtje!