Relax!

In veel landen zijn de mensen relaxter dan in Nederland. Dat heeft natuurlijk veel oorzaken- een hogere temperatuur zorgt bijvoorbeeld voor een relaxtere houding. Je zult je gewoon iets rustiger moeten houden om te kunnen blijven functioneren. Dit heeft ook z’n weerslag op culturen.

Onlangs was ik met vriendinnen 4 dagen in Valencia. Heel relaxed! Geen zorgen over tijd, we konden doen waar we zin in hadden, de temperatuur was verrukkelijk en de dagen duurde heerlijk lang, van ’s ochtends half 9 tot ’s nachts half 3… Geen afspraken, geen tijdsdruk, geen zorgen voor ’t gezin, alles in het teken van waar we zelf zin in hadden! Winkelen, eten, wijntjes, sangria drinken, kletsen, de stad bewonderen en lachen, heel veel lachen. Lichamelijk was ik behoorlijk vermoeid bij thuiskomst, maar geestelijk weer helemaal opgeladen.

Hoe werkt het

Hoe komt dat nou? Dat heb ik me toch wel meerdere keren afgevraagd. Ik heb toch heel vaak mooie leuke ontspannen momenten?

Ik denk dat het onder andere komt door een iets langere periode niet bezig te zijn met de dagelijkse dingen. In het weekend gaat het dagelijks leven toch gewoon door! Ook heb ik zo ontzettend veel gelachen… En tijdens het lachen komen er hormonen vrij zoals endorfine, dopamine en serotonine (kijk ook eens naar m’n vorige blog) waardoor ik me natuurlijk ook erg goed voelde 😉

Nog een heel belangrijke is voor mij loslaten: het loslaten voor een kortere tijd van m’n verantwoordelijkheden. Geen makkelijke voor mij, en daarin ben ik zeker niet de enige.

Ik kan dit

Het lukte mij deze keer zowaar heel goed. Mijn dochter van 14 had heel wat spannende activiteiten op haar programma staan tijdens mijn afwezigheid, en ik kon het loslaten. Ik had er alle vertrouwen in dat zij nu zelf deze verantwoordelijkheid kan dragen, en dat bleek ook zo te zijn. De vervanging voor mijn lessen had ik geregeld en losgelaten. Ook daarin had ik alle vertrouwen dat dit goed zou gaan, en dat ging het.

Dus loslaten heeft ook veel te maken met vertrouwen- vertrouwen in mijzelf, vertrouwen dat ik zaken goed regel, en vertrouwen in anderen.

Zal ik het dan eindelijk een beetje leren, het loslaten?

Relax!

Maar waar ging deze blog nou eigenlijk over? Relax!!!

Ook spieren houden van loslaten door te ontspannen. Dit ontspannen van spieren is voor veel mensen nog niet zo gemakkelijk. Denk bijvoorbeeld eens aan je opgetrokken nekspieren, of het overstreken van knieën. En denk nu eens aan je schouders. Hangen ze relaxed omlaag, of zitten ze tegen je oren aan? Zelfs terwijl ik dit schrijf moet ik er zelf ook op letten dat ik ontspan. Ik vind bloggen best een spannende bezigheid 🙂

Er zijn talloze mensen die niet weten hoe ze hun buik- en/of bekkenbodemspieren kunnen ontspannen. Hierdoor kampen veel mensen met klachten waarvoor ze bij de fysiotherapeut belanden.

Ook keelklachten en overbelasten halsspieren hebben regelmatig te maken met stress. Veel spanning op borst- en halsspieren komt vaak door een verkeerde ademhalingstechniek. Maar ook door stress: bij spanning adem je vaak “boven in je keel”, waardoor je het gevoel krijgt dat je keel wordt dichtgeknepen.

Stretch&RelaX

ID-10049445Voor deze kwalen en klachten ga ik een mooie les geven: Stretch&RelaX. In deze les zal ik veel aandacht geven aan ademhaling en ontspannen van je spieren. Je leert beter om te gaan met ademhaling, en je ervaart wat ontspannen van spieren jou kan opleveren. We sluiten de les af met een ontspanning waarin je leert je gedachtes eens even geen aandacht te geven, maar meer naar binnen te gaan ,naar je innerlijke rust!

Door deze les leer je jouw lichaam beter kennen én beter verzorgen. Dit levert jou op dat je minder stress ervaart en beter met spanningsklachten om kunt gaan. Durf jij het aan, om eens op een andere manier bezig te zijn met je lichaam en geest?

Ik vond een mooie spreuk van de Dalai Lama om mee af te sluiten.

BIJ VERGEVEN GAAT HET NIET OVER DE ANDER MAAR OVER JOU.
HET IS HET LOSLATEN VAN DE LAST DIE JE MET JE MEEDRAAGT.

Namaste