Hormonen

Hormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt en allerlei functies van je lichaam regelen en processen beïnvloeden. In deze blog wil ik je er graag meer over vertellen.

Functie van hormonen

Hormonen zijn betrokken bij verschillende processen en functies in je lichaam:

 • Voortplanting. Zo zijn de vrouwelijke hormonen betrokken bij menstruatie, zwangerschap en de menopauze of overgang en zijn mannelijke hormonen betrokken bij de productie van spermacellen
 • Stofwisseling
 • Groei en ontwikkeling
 • Spijsvertering
 • Water- en zouthuishouding
 • Opslag en verbruik van reservevoedsel
 • Gedrag, gevoel en emoties. Zo zijn stress en hormonen gekoppeld. Doordat in een ‘gevaarlijke’ situatie stresshormonen vrijkomen, ontstaat een ‘frezen, fight or flight’-reactie (bekijk hier een uitgebreide uitleg en lees hier een wat kortere.)
 • Orgaanfuncties

Ben ik je al kwijt???? Erg serieus allemaal he…

Zonder verder heel ingewikkelde dingen te vertellen over hormonen (mocht je dit wel willen, lees het eens na op Wikipedia), wil ik het toch eens over die oh zo nodige maar soms ook ellendige hormonen hebben!

Koffietafel

D7C_4616Hormonen zijn heel belangrijk zoals je hierboven al beschreven staat. Ze zijn bij veel processen in ons lichaam betrokken. En zoals je ook kunt zien, hebben hormonen veel invloed op onze, eh, “omvang”. Vandaar ook mijn blog over dit onderwerp. Dik, dun, gespierd, cellulitis, voeding en hoe je je voelt zijn de onderwerpen die het vaakst aan bod komen in de lessen- en aan de koffietafel bij JustMove.

Zoals ik ook al eerder besproken heb, is bekend dat 80% van hoe je eruit ziet komt door je voeding. Ik zou graag zeggen door sport (want dat komt JustMove meer ten goede) maar helaas 😉 Dit betekent natuurlijk wél dat jij zelf je hormoonhuishouding kunt beïnvloeden met wat je eet.

Chocola

Voeding heeft een belangrijke impact op je hormonen. Eet je bijvoorbeeld chocolade (waar wij vrouwen toch altijd enorm veel zin in hebben rond onze menstruatie), dan maak je endorfine aan, waardoor we ons weer een stukje prettiger voelen.

Als je dan toch chocola eet: Tony!
Als je dan toch chocola eet: Tony!

Ik ga natuurlijk niet op de stoel van Carola Koppe (voedingscoach JustBeFit) en ir. Ralph Moorman (“De hormoonfactor”) zitten. Ik ben er echter van overtuigd dat je veel gezelliger, slanker, met minder putten in billen, benen en waar al niet door het leven kunt gaan. Dat kan als je een klein beetje (meer) verdiept in wat voeding voor je doet in verband met hormonen.

Balans

Een goede hormonale balans kun je beïnvloeden door:

 • Voeding
 • Training
 • Stressmanagement
 • Mentale coaching

Al deze diensten/adviezen kun je vinden bij Sportstudio JustMove. Wil je hier meer over weten? Schroom niet en neem contact met ons op zodat we samen kunnen kijken waar de mogelijkheden liggen om je verder te helpen. En zijn die putten er al? Dan heb ik tal van mooie oefeningen waarmee je  deze als sneeuw voor de zon kunt laten verdwijnen 🙂

Marloes’ hormonen

ID-100363461Geloof me, mijn hormonen zijn behoorlijk aanwezig. Tijdens/rond mijn menstruatie gedraag ik mij als een testosteronbom- ik ben opvliegend, ik heb een kort lontje en lijk wel agressief. Dit gedrag wordt gelukkig door mijn sporten wat onderdrukt, want daar maak ik lekker endorfine aan. Dit hormoon geeft een pijnstillend gevoel en een gevoel van geluk en welbevinden, dus dat brengt mijn gedrag een beetje in balans! Beter dan chocola 😉

Sinds ik meer bezig ben met gezonde voeding en ik meer duidelijkheid krijg dat je terugkrijgt wat je erin stopt, voel ik me vele malen meer in balans. Ik ben 4 kilo lichter en mijn heupen en buik zijn meer in de lijn die ik voor ogen heb dan daarvoor!

MAAR… het neemt niet weg dat ik sommige Mannen het liefst met (of zonder) bokshandschoenen onder de tegels wil slaan als ze tijdens mijn M-periode zeggen zohee je bent zeker ongesteld. En daarna wil ik dan toch ook die reep chocola naar binnen werken. Mijn Man weet inmiddels beter 😉

Mijn advies: neem eens de moeite om je wat verder te verdiepen in wat hormonen met je doen en hoe je kunt leren daar het meeste uit te halen of er iets mee te doen.

PS: vond je dit nuttig, herkenbaar of gewoon leuk om te lezen? Een Like is dan heel welkom!