Socializen

Betekent persoonlijke contacten onderhouden…

In deze tijd gebeurt dat veel op social media. Toch is dat anders naar mijn idee. Leuk, niks mis mee, maar gewoon een praatje met elkaar maken is dan toch even anders.
Ik denk (en vind!) dat socializen heel belangrijk is, ook al weet ik dat het voor sommige mensen een gruwel is! Voor mij niet: ik hou ervan, er staat niet voor niets een grote tafel bij JustMove met gratis 🙂 koffie en thee.

Ik hou ervan om na de les nog even na te praten. Soms zijn er losse gesprekjes tussen twee of drie deelnemers, of is er grote lol met de hele groep. Een ander keer is er een echt gesprek met een aantal mensen over een onderwerp dat je raakt, of over iets dat op het nieuws was.

Delen

Hoe fijn is het als je dingen met elkaar kunt delen, als je je verhaal vertellen- om het gewoon maar eens verteld te hebben. En dat werkt ook andersom! Hoe vaak gebeurt het jou niet dat je, nadat je meer van iemand weet, een heel ander beeld hebt van diegene, meestal positief?

Wat ik ook als heel positief ervaar is dat als jezelf iets deelt, je reacties krijgt die je misschien wel eens een nieuwe invalshoek bieden. De reacties geven ook een gevoel van herkenning. “Zie je, ik loop hier niet alleen tegenaan. Zij hebben dat ook.”

Natuurlijk word er ook wel eens geroddeld. We wonen immers in een kleine gemeenschap waar “ons kent ons” geldt, dus dat gebeurt. Roddelen is vals en doet zeer als het over jou gaat, maar we doen het allemaal. En de een wat meer dan de ander.

Betrokkenheid

Ik ervaar de gesprekken aan de tafel bij JustMove meestal niet als roddelen. Als er iets vervelends met iemand aan de hand is en er wordt over gesproken, dan valt mij op dat er zoveel betrokkenheid is. Er wordt meegedacht en meegeleefd.

Is dat socializen nou niet echt jou tweede natuur? Kom eens oefenen aan de tafel! Je kunt gewoon gaan zitten en luisteren en je koffie en thee nuttigen. Het kost alleen wat van je tijd! De keer daarna zul je je alweer meer op je gemak voelen en heb je misschien al zin om eens een praatje te maken. Je zult niet de eerste zijn die vrienden maakt in de sportschool 🙂

Socializen is goed

Waar is socializen allemaal goed voor?

  • Een sociaal isolement verhoogt het risico op ziekte. Ga je relaties aan met anderen, dan stijgt je levensverwachting met 50 procent.
  • Het vergaren van kennis, waardoor je je ontwikkelt.
  • Je bouwt een netwerk op. Prettig op zakelijk gebied, maar ook in de privésfeer heel handig! Stel, je hebt oppas nodig en daar is opeens het verhaal van die dochter, die op meerdere plekken oppast. Misschien kun je haar ook eens vragen.

Haal je voordeel uit socializen. Trek de stouten schoenen aan en zie wat het je oplevert…