Te veel, te lang, te laat

In mijn vorige blog heb ik geschreven over voldoende rust. Dat is een belangrijke schakel in je gezondheid. Deze keer vertel ik je meer over stress, overspannenheid en burn-out.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (2012) heeft 10% procent van de beroepsbevolking last van een burn-out. Is dat niet belachelijk veel!

Burn-out is de naam van een psychische aandoening waarbij de patiënt emotioneel uitgeput is en weinig kan presteren.

Dus, zoals we wel eens in spreektaal zeggen: “Als je boe zegt, ga ik al janken!” De emmer is vol, en die moet geleegd worden.

Je bent uit balans, je hebt een energiestoornis en stemmingsstoornis. Dit kun je aan de volgende zaken merken:

 • Je voelt je extreem vermoeid
 • Je emoties vliegen alle kanten op
 • Je hebt angst/paniekaanvallen
 • Je voelt me niet meer ‘aanwezig’ bij anderen
 • Je bent vergeetachtig
 • Je ervaart een soort drukkend gevoel

Die te hoge lat

ID-100273546Stress is vaak de hoofdoorzaak, omdat je vaak zelf de lat te hoog legt. Maar het kan natuurlijk ook je werkgever zijn, of de thuissituatie die te veel van je vragen.

Je kunt jezelf trainen in het herkennen en voorkomen van stress.

Zoals je door sport en beweging lichamelijk fit blijft, kun jij ook mentaal fitter worden door gericht tijd en aandacht te besteden aan je mentale gesteldheid. Je kunt jezelf met zekere regelmaat afvragen of je gelukkig bent in (en met) de situatie zoals die nu is. Is dit niet het geval, kijk dan kritisch naar de punten die je anders zou willen zien. De oplossingen liggen bij jezelf!

Oplossingen

 • Leer grenzen aan te geven
 • Plan één moment op een dag helemaal voor jezelf.  Bijvoorbeeld een sportmoment, een half uurtje een boek lezen, een gezonde maaltijd bereiden, iets doen waar jij blij van wordt
 • Stel realistische doelen die je kunt behalen. Niets zo frustrerend als doelen die je tóch niet kunt behalen…
 • Zoek hulp. Vaak heb je na één gesprek met iemand die verstand heeft van dit soort zaken alweer voldoende handvatten om de volgende stap te maken
 • En een wijze tip van mijzelf: je vrienden, familie en kennissen vinden het veel fijner als ze een blije versie van jou zien. En die versie heeft misschien een iets meer haalbare functie, een huis waar misschien nog wat op te ruimen valt, en maakt een eenvoudige maaltijd tijdens dat etentje met vrienden.

En weet je waarom?

ID-100272958Hoe frustrerend is het niet om te zien, dat je beste vriendin schijnbaar wél alles onder controle heeft? Waarom denk je dat er steeds meer mensen met overspannenheid kampen, omdat o.a door social media een iedereen laat zien hoe geweldig het allemaal niet gaat? Dat ze een vijfgangendiner op tafel hebben gezet, met prachtige wijnen waar ze klaarblijkelijk ook nog verstand van hebben? En dat ze in Parijs zijn en het volgende weekend het huis aan het verbouwen zijn- en dat er ook nog even een nieuwe auto is aangeschaft?

De werkelijkheid

Maar ik denk dat de werkelijkheid is dat het vijfgangendiner naast de 40-urige werkweek voor heel veel stress heeft gezorgd. Alle ingrediënten moeten immers bij de biologische winkel (die niet dan net weer niet in ons prachtige dorp zit) aangeschaft worden. En dat kost je gewoon een halve zaterdag. Daarbij is manlief nét iets te lang blijven hangen in de voetbalkantine, waardoor jezelf ook nog achter die heerlijke wijnen aanmoet. Eigenlijk begin je strontchagrijnig aan dat etentje- en manlief heeft, om het goed te maken, je  maar een weekendje naar Parijs meegenomen.

ID-10097413Hoeveel leuker zou het niet zijn voor jezelf en voor je omgeving als je de lat iets lager legt en iets lekkers maar haalbaars op tafel zet? Dan kun je heerlijk ontspannen samen, zodra manlief bij de voetbal vandaan komt, in de tuin een wijntje drinken.

Wat ik eigenlijk wil zeggen… Door allerlei factoren kun je jezelf kwijtraken. Niemand anders dan jijzelf kan daar iets aan doen. Jij bent degene die bepaalt hoe jouw leven er uit ziet!

Denk bij je volgende stressmoment nog eens aan deze mooie spreuk van Olaf Hoensen!

Neem het zoeken naar jezelf niet te serieus. Wie heeft er gezegd dat je niet mag lachen tijdens het zoeken?