Voldoende rust

Nu begeef ik me op glad ijs! Deze keer schrijf ik over voldoende rust nemen.

Een gezonde leefstijl bestaat in mijn oogpunt uit:

 1. Beweging
 2. Gezonde voeding
 3. Voldoende rust

Beweging heb ik voldoende. Over gezonde voeding leer ik iedere dag nog. Ik denk wel dat ik al aardig op de goede weg ben. Maar voldoende rust? Tja, da’s wel een dingetje!

Wat is rust?

ID-100164229Wat is dan voldoende rust? Is dat echt slapen, op de bank een boek lezen, tv kijken? Eigenlijk wel. In elk  geval is het een moment van uit het ritme stappen, als dat te veel voor je is.

Ben je snel geïrriteerd? Word je ’s ochtends wakker en voel je nog net zo moe als toen je er ’s avonds in ging? Voelt je lijf stram en pijnlijk? Heb je geen zin om je dagelijkse dingen te doen? Is je sportmoment normaal erg prettig en voelt het nu als een kwelling? Ervaar je stress of heb je een opgejaagd gevoel? Dat zijn tekenen dat je iets moet dan aan je levensstijl.

Wat ik wel heel goed weet is hoe het voelt als je niet voldoende rust neemt- zowel geestelijk als lichamelijk. Als je veel sport is het belangrijk dat je niet keer op keer overvraagt in een training. Als je dit doet en de herstelperiode is te kort, dan noemen we dat overreaching. Je kunt er hier en hier meer over lezen.

Overreaching

Dit verschijnsel, overreaching, heb ik al meerdere malen meegemaakt. Het is niet iets om trots op te zijn. Ik heb gewoonweg nog niet geleerd om in mijn les alleen maar eens instructies te geven en mijn lijf niet te belasten. Dit is een leerproces voor mij- en ’t lukt nog niet echt!

Na een stevige training mag je echt wel twee dagen vermoeid zijn. Daarna moet je gewoon weer hersteld zijn en je weer prima voelen. Bij overreaching is dit na twee dagen niet weg- het oververmoeide gevoel blijft. De valkuil is om dan ‘gewoon’ door te sporten. Hiervoor kun je blessures te kweken of zelfs erger oversport te raken.

Bij overreaching werkt het prima om een week rust te nemen. Ga niet sporten, maar maak hier en daar een wandelingetje of een fietstochtje. Gun jezelf een saunabezoek. Na een week zul je je waarschijnlijk stukken beter voelen en kun je het sporten weer rustig opbouwen. Bij twijfel kun je mij om advies vragen.

Risico’s van oversport zijn

Luister je niet naar je lijf en raak je oversport, dan kan dit ernstige gevolgen hebben. Je hormoonhuishouding raakt in de war. Dit merk je aan dat je niet meer fit en energiek bent, donkere kringen onder je ogen krijgt. Je hebt het gevoel dat je in een dip zit. Het kan maanden duren voordat je er weer bovenop bent. Het is dus heel belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en bij signalen van overreaching gas terug te nemen!

Iedereen heeft wel eens stress, maar langdurig gestrest zijn is heel slecht voor je gezondheid. We zijn allemaal vatbaar voor stress, overspannenheid en burn-out! DE LAT ligt toch abnormaal hoog. Maar waarom eigenlijk? Omdat we dit zelf doen of omdat de maatschappij dit van ons verwacht?

Wie herkent zich nou niet in het volgende lijstje?
ID-100177856

 • Ik wil een goeie moeder zijn en
 • Ik wil een carrière hebben en
 • Ik wil een leuke vriendin zijn en
 • Ik wil een leuke, mooie, op zijn tijd sexy partner zijn en
 • Ik wil mijn huis ingericht hebben naar de laatste woonideeën en
 • Ik wil volgens de laatste trend biologische havermoutcakejes als ontbijt klaarmaken en
 • Ik wil een lieve dochter en zus zijn en
 • Ik wil soms gewoon even alleen zijn 😉

Best veul!

In mijn volgende blog zal ik iets meer vertellen over stress, overspannenheid en burn-out. Ook zal ik vertellen hoe ik denk dat je daar goed mee om zou kunnen gaan, of hoe je het voorkomt.