Sport verbetert je zelfbeeld

Uit een analyse van studies over zelfbeeld blijkt dat sport je zelfbeeld verbetert. Uit ander onderzoek blijkt dat sportende vrouwen een positiever zelfbeeld hebben. Sporten maakt je emotioneel sterker!

Door regelmatig te sporten word je energieker. Dit vergroot je zelfvertrouwen. Hoe werkt dat?
Doordat je spieren gezonder en sterker worden verbetert je houding, waardoor je rechter op gaat staan en lopen. En door deze houding voel je je al zelfverzekerder.

Dit benoem ik vaak in mijn pilateslessen. Bij pilates is er veel aandacht voor lichaamshouding, het opstrekken van het bovenlijf. In mijn vorige blog over het powerhouse kun je hier meer over lezen.

Een testje

ID-100194925Doe dit testje eens zonder het van te voren te benoemen op je werk, of thuis bij je familie.

Loop de eerste dag naar binnen met je je gewoonlijke lichaamshouding.Er zal weinig anders gebeuren, dan dat je begroet wordt op een manier zoals dat altijd gebeurt.

Loop de tweede dag met een opgestrekt bovenlijf binnen. Duw je schouder wat naar achteren en je buik iets aangespannen, je kin niet in, maar een klein beetje opgericht. Je zult met meer interesse bekeken worden! En waarschijnlijk zal er gevraagd worden of je bent afgevallen of dat je misschien nieuwe kleding aanhebt.

De derde dag loop je naar binnen zoals dag twee, maar nu aangevuld met een glimlach. En wat gebeurt er dan? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Buiten je comfortzone

Ook door de juiste sport te kiezen kun je jouw zelfvertrouwen vergroten. Kies een sport of een les die nét iets buiten je comfortzone valt- maar die wel haalbaar is. Dat je er moeite voor moet doen. Jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen zullen elke keer een boost krijgen, waardoor je vanzelf al rechter op gaat lopen 😉

D71_9463

Op 13 juni wordt voor de tweede keer de Local Heroes Obstacle Run georganiseerd: een loop met verschillende obstakels. Je kunt kiezen voor 8, 14 of 18 kilometer. Vanaf half maart kun je hier voor inschrijven. We hebben weer als hoofddoel zoveel mogelijk geld op te halen voor KWF!

Meedoen is voor de één al behoorlijk uit zijn of haar comfortzone, voor de ander is het aantal kilometers een hele uitdaging. Voor iedereen zal het een overwinning zijn om over de finish te komen, met elkaar en voor elkaar. EEN DOEL HEBBEN OM VOOR TE TRAINEN EN DAT DOEL BEHALEN, GEEFT JE ZELFVERTROUWEN EEN ENORME BOOST.

D71_9245

Zelfvertrouwen

Dat zelfvertrouwen niet vanzelfsprekend is hoef ik niemand uit te leggen, en dat de een met meer vertrouwen op de wereld is gekomen dan de ander is ook geen nieuws. Dat je bij de ene activiteit enorm veel zelfvertrouwen hebt (omdat je daar gewoon goed of misschien veel ervaring in hebt) en bij de andere helemaal niet is ook duidelijk.

Het is een valkuil om dan maar die dingen waar je niet zo goed in bent te omzeilen, of helemaal niet te doen. Dat dáár juist de uitdaging ligt, is iets waarover ik zelf heel goed mee kan praten. Want hoe denk je dat ’t voelt als je juist die activiteit ook gaat beheersen, door het gewoon te blijven doen en te blijven oefenen. Je zelfvertrouwen groeit en je zult nog rechter op gaan lopen!

Ik geef al heel wat jaren groepslessen. De ene les gaat me vrij makkelijk af, maar ik zal jullie vertellen dat de laatste jaren er heel wat lessen zijn die me niet gelijk goed af gingen.

ID-100300253Ik weet nog heel goed mijn eerste pilatesles 11 jaar geleden. Vloekend en tierend kwam ik uit de les, zwaar teleurgesteld in mezelf en ook gezworen dat ik dit toch echt niet meer ging doen. Het was te ver uit mijn comfortzone terwijl de roeilessen die ik gaf me fluitend af gingen.

Een wijs iemand heeft me toen gezegd dat ik deze les (pilates)een kans moest geven, en niet gelijk moest zeggen dat ik het niet kon. Dat ik het twee maanden moest proberen en dat ik dan pas zou kunnen beoordelen of het bij me paste. Wat een geluk dat ik het een kans heb gegeven! het is één van de prettigste lessen om te geven. Mijn zelfvertrouwen groeide naarmate ik steeds meer deelnemers en complimenten kreeg!

ID-10033154

Zumba en de spiegel

Nu, 11 jaar later, ben ik begonnen met Zumbalessen te geven. Dat is heel ver buiten mijn comfortzone. Ik vervloek de spiegels waar ik voor sta en ben boos op mijn geheugen dat al die dansjes niet kan of wil onthouden. En wat ik ook nu weer merk: hoe meer kabaal ik maak hoe onzekerder ik ben. Dat is dus ook weer een uitdaging. Ga ik ‘m aan, of geef ik deze beurt aan iemand anders? Ik ben er nog niet uit 😉

Maar weet: met meer zelfvertrouwen, zul je ook meer vertrouwen krijgen.