De kracht van het groepsgevoel

Ik werk graag met groepen. Een groepsgevoel creëren is voor mij een sport apart! Er zijn een aantal onderdelen daarin die ik van belang vind.

  • Ergens bijhoren
  • Delen
  • Gemist worden
  • Competitie
  • Een functie hebben
  • Socializen
  • Een doel hebben
  • Structuur

Sommige mensen die sporten liever alleen. Daar zijn natuurlijk ook veel voordelen aan. Je kunt dan je eigen tijdstip kiezen, je kunt uitgaan van je eigen niveau, je hoeft niet met de ander te praten… Je kunt tot jezelf komen. En wellicht zie jij ook nog andere voordelen aan alleen sporten. Andere mensen vinden groepen juist fijner. En misschien wel om tegenovergestelde redenen? Structuur, competitie, ontmoeting en meer!

ID-10035243Wat ik zelf zo leuk vind aan de groepslessen is de variatie van verschillende menstypes bij elkaar. In sportkleding zijn we allemaal gelijk. Je kunt namelijk niet zien of iemand vuilnisman, dokter, stratenmaker, archeoloog of werkeloos is. Zouden we bordjes met deze informatie dragen, dan zouden we minder snel in contact met elkaar komen. Waarom? Omdat we vooroordelen hebben!

Als je van iemand weet wat het beroep of de achtergrond is voordat je hem of haar echt kent, wordt de drempel hoger om tegen diegene te zeggen dat je een slechte rug hebt. Of dat ik een lastige oefening voordoe 😉

Groepsgevoel in een dorp

Ik woon in een dorp. Daar is ook mijn sportstudio, dus dat maakt het alweer nog wat lastiger: bijna iedereen kent elkaar. Maar toch– als we in dezelfde les zijn en we zien van elkaar dat we helemaal niet zo verschillend zijn, voel ik voelen we de saamhorigheid groeien. Je buurman/vrouw heeft óók moeite met die buikspieroefeningen en zweet ook zo erg als ik tijdens het sporten.

In het verleden heb ik tijdens een groepsles (in een stad) eens een quizje gedaan: raad het beroep van degene die naast je zit. Hilarisch beroepen werden er geroepen, vooral ook verbazing!
Bijvoorbeeld: een man van plusminus 40 jaar, goed uitziend met een Brabants accent. Hij was de vrolijkheid zelf, hij zong het hardste mee, en maakte er elke keer een feestje van. Alle beroepen kwamen voorbij: schilder, schoorsteenveger, horecaondernemer, kok, noem maar op. En de is advocaat van beroep! Niemand had dit verwacht… Omdat de groep al gevormd was maakte het niet meer uit. Het feestje kon gewoon nog elke week plaatsvinden.

Jouw aandeel in de groep

Ik hou ervan mensen op een prettige manier te laten sporten. Dit zorgt ervoor dat de drempel zo laag mogelijk is, waardoor er minder smoezen komen of excuses zijn om sporten een keertje over te slaan. En een groep kan daarbij helpen.

ID-100286198Iedereen heeft een aandeel in de groep, in wat voor soort les dat ook is. Ik herken doorgaans de joker, de regelaar, de verzorgende, de bemiddelaar, de stille, de helper, de perfectionist en natuurlijk de serieuze deelnemer. We hebben allemaal een doel in de les. Dit is misschien niet hetzelfde voor iedereen, maar je bent er om dat doel te behalen. En dat zorgt ook voor het groepsgevoel.

Een groepsles biedt structuur. Je hebt een afspraak. Kom je niet, dan word je gemist door mij, maar vooral ook door de groep. Dat is prettig: de volgende keer wordt er aan je gevraagd waar je was. Dat is een bevestiging dat je werd gemist!

Een groepsles kan ervoor zorgen dat je meer durft te vragen van jezelf. Je medesporter lijkt dat ook te kunnen, dus je gaat de uitdaging aan, met jezelf, maar zeker ook met de andere deelnemers.

Voor, tijdens en na de les deel je ervaringen of maak je een praatje over dagelijkse dingen. Zo worden er bij sporten heel wat contacten gelegd, met misschien wel mensen die je anders nooit zomaar had gesproken.

Ik hou ervan les geven aan een groep!