Eet je fruit!

Ik hoor twee sportende gasten tegen elkaar zeggen Doe jij nog wel eens een eiwit-shakie na het sporten?” Waarop de ander antwoord: “Nee ik vind het niet zo lekker man. Het smaakt zo chemisch. Ik ben wel van plan om het te bestellen, maar ik weet nog niet welke.”

Waarop ik opsprong van mijn stoel en snel naar de jongens toe ben gelopen en ik mezelf ongevraagd in het gesprek mengde! 😝

Extra eiwitten

Ik was benieuwd naar hun mening en ervaringen over het suppleren van extra eiwitten, naast hun huidige voeding. Wat weten zij ervan? Kan ik van hen leren, kunnen zij van mij leren?

Ik stelde de volgende vragen:

  • Waarom suppleren (of overwegen) jullie eiwitshakes?
  • Wat is er volgens jullie goed aan het suppleren van de eiwitshakes?

Waarop de jongens antwoordden: voor spieropbouw, toch? Om te groeien en om je spieren z.s.m. te laten groeien. Ze kwamen enigszins twijfelend over.

Zitten er nog nadelige gevolgen aan? En waren zij zich daar bewust van? Ik heb het ze niet gevraagd. Wel kort benoemd dat het juist belastend kan zijn voor het lichaam, als je het hebt over structureel te veel eiwitten binnen te krijgen. Voor jullie een iets uitgebreider verhaal.

Wij zijn een machine

Niet alleen zorgen te veel eiwitten voor overbelasting van o.a. de nieren, maar ook blokkeert het (net zoals te veel vet) de opname van glucose in de (spier)cellen.

Dan denk je nu wellicht; glucose? Maar dat is toch suiker?

Klopt! Het menselijk lichaam is een soort machine die het beste werkt op glucose. Dit kunnen wij mensen namelijk het snelste en het beste opnemen in onze cellen. Ook wordt alle voeding omgezet tot glucose in het lichaam. Functioneel zou je zeggen. Behalve wanneer je daarnaast té veel eiwitten en té veel vetten tot je neemt. Dit werkt als ware blokkerend voor het opnemen van glucose door de (spier)cellen. Er komt namelijk een soort ‘vettig’ laagje te liggen om de cel, waardoor de glucose er niet doorheen kan en in de bloedbaan blijft. Hierdoor kan suikerziekte ontstaan. Een zeer misleidende naam, aangezien suikerziekte dus niet veroorzaakt wordt door suiker, maar door een probleem met te veel eiwitten/vetten.

Maar heb je dan helemaal geen eiwitten nodig? Natuurlijk wel! Zoals bij alles; Balance is Key!

0.83 gram

De gezondheidsraad adviseert, voor een gemiddeld (en dus sportend) mens, 0.83 gram eiwit per KG lichaamsgewicht. Dit is dus géén minimum, maar het is al een gemiddeld advies! Let op: dit gaat over de VETVRIJE massa van het lichaam, of de massa die jij wilt/het-beste-kunt behouden. Is jouw vetpercentage te hoog om gezond te leven? Zorg er dan voor dat je deze niet meeberekent in je eiwitten-som. Je wilt deze massa van je lichaam immers afbreken.

Heb je meer eiwitten nodig als je veel sport of topsporter bent?

Het antwoord hierop is; je hebt niet alleen meer eiwitten nodig, je hebt meer nodig van ALLE macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) en micronutriënten (vitamine, mineralen en spoorelementen). Het aantal kcal gaat dus omhoog. Dus niet enkel het percentage van de hoeveelheid eiwitten.

Spierherstel

Optimaal spierherstel gewenst? Eet binnen het half uur na je intensieve workout glucose, in de vorm van fruit. Eet vervolgens je gewone voedzame maaltijd voor optimaal herstel. Dit geldt ook voor de rest van de dag. Want zonder een structureel voedzaam voedingspatroon, bestaat er ook geen zogenaamde ‘Window of Oppertunity’ voor wat je het beste kunt eten na het sporten. 😉

Toch BANG voor suikers? Begrijpelijk. Overal om ons heen worden we bang gemaakt om suikers in te nemen. Enerzijds terecht, wanneer je het hebt over geraffineerde suikers (zoals suikers in witte pasta en brood, koek, snoep en andere snacks). Zeer onterecht dat er hierin geen duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen geraffineerde suikers en suikers in de vorm van fruit (en groente en volkoren granen).

Dus… Eet je fruit!

Meer weten over voeding of inzicht krijgen in jouw voedingspatroon? Maak een afspraak voor een basisvoedingsgesprek op vrijdagavond bij mij!

Zie ik je dan?

Isabelle