ON line(lijn) OFF line (LIJF)

De impact van social media is groter dan groot. Niet alleen voor de jeugd , ook voor dames en heren van mijn leeftijd of nog ouder. En die impact is niet altijd even positief. Er zijn veel mensen die zich blindstaren op al die schijnbaar perfecte lijven, hoofden en levens.

Op socialmediakanalen kun je een leven schetsen dat anders is dan de werkelijkheid. Door deze schijnwerkelijkheid worden levens van anderen onnoemelijk zwaar gemaakt, want we vergelijken ons alsnog steeds met die perfectie. Er worden aannames gemaakt waardoor lezers/kijkers zich minderwaardig kunnen voelen en in het ergste geval zelfs verschrikkelijke stoornissen kunnen ontwikkelen.

Hoe strakker hoe beter?

In de fitnesswereld gaat het vaak ook om hoe strakker hoe beter. Bij mannen geldt dan ‘hoe groter en droger’ en bij de vrouwen hoe strakker en getrainder de kont, des te meer likes je krijgt.

Voor de ene persoon zijn en werken dit soort beelden motiverend. Voor een ander zijn ze juist confronterend. Je kunt er jaloers en ook wanhopig van worden, hoe ‘goed’ sommige mensen eruit zien. Dus hoe blijf je realistisch voor jezelf? Hoe kun je door al die beelden heenprikken? Ook dat is voor iedereen verschillend.

Vuistregel: hoe zelfverzekerder je bent, hoe weerbaarder je bent.

Het heeft namelijk geen zin om boos te worden op degene die de strakke foto’s post. We doen het immers nagenoeg allemaal, al doet de een het wat meer en vaker dan de ander.

Leve de filters

Er zijn ontiegelijk veel filters, waardoor je er -simsalabim- na een nachtje doorzakken nog als een elfje uitziet. De werkelijkheid is natuurlijk dat je ogen opgezwollen zijn, dat je huid grauw en grijs is en dat die ene rimpel die je al had nog net iets dieper is geworden.

En dan nog iets hè. Ik heb van dochterlief geleerd dat het juiste licht het allerbelangrijkste is, en inmiddels beaam ik dat ten zeerste. Als je deze trucs (en er zijn er nog veel meer) toepast zijn we allemaal strak, glad, zonder pukkels, rimpels en bloedmooi. En dat is wat er gebeurt.

Terug naar ‘Hoe blijf je hier realistisch in en hoe jij jezelf hiertegen kunt wapenen’. Ofwel, hoe kan ik social media gebruiken om mezelf te motiveren en om lekker te socializen op verschillende platformen, zonder dat ik me blindstaar op alle beelden die ten eerste vaak niet echt zijn en ook nog eens niet ideaal zijn? Een paar tips.

  • De affirmaties kunnen je helpen (door positief te denken).
  • Kom eens uit je comfortzone. Doe eens gek, en dan zul je zien dat het niet zo spannend is als je had gedacht! Hiermee vergroot je je zelfvertrouwen.
  • Verbeter je lichaamstaal en -houding. Ga maar eens rechtop staan. Loop dan ook rechtop, met je kin iets omhoog een zaal in waar meerdere mensen zijn. Ten eerste lijk je 5 kilo slanker, en ten tweede trek je de aandacht op een positieve manier naar je toe. Want als je zo binnenkomt zul je wel wat te vertellen hebben. Bij Greys Anatomy (een serie waar Yndia en ik deze lockdown aan verslingerd zijn geraakt) gebruiken ze het ook: voor een moeilijke operatie gaan ze sterk staan, en nemen een idool in hun gedachten. Ze hebben hun handen in de zij en de voeten stevig onder hun heupen geaard aan de grond, waardoor ze powerkracht oproepen. Probeer maar eens, het helpt je 😉… Het helpt hen, en het helpt mij!!! (Oh wacht, Greys Anatomy is ook niet echt)
  • Besteed wat minder tijd aan social media en gebruik deze tijd voor ongefilterde, fijne bezigheden: een ommetje maken, een gezonde maaltijd bereiden, een sportmoment pakken, een echt gesprek met iemand hebben. Daar worden we gezonder en gelukkiger van. En dan hebben we minder behoefte om die filters te gebruiken.
  • Betrek de posts/foto’s niet op jouzelf. Het gáát niet om jou! Deze foto’s worden gepost om het ego (en als ik ze post mijn ego) op te krikken en niet om jouw ego naar beneden te halen, of minderwaardig te willen laten voelen. Dit sta jij zelf toe, dit staan wij zelf toe. We betrekken het te veel op onszelf.

Miljuschka Witzenhausen heeft een mooie zet gegeven aan het eerlijke beeld. Ze maakte een documentaire Body Positive. Ook postte ze eerlijke foto’s in ondergoed en bikini. En dat zijn prachtige foto’s met vetrol. Ze heeft andere bekendheden gevraagd ook soortgelijke echte foto’s te posten. Dit bracht heel wat positief en ook negatief commentaar teweeg. 

Voorbeelden kunnen motiveren, maar…

Naar mijn idee is het goed en heel normaal om voorbeelden te hebben die ons motiveren. Vroeger hadden we Sophia Loren en Brigitte Bardot, tegenwoordig hebben we Gaby Blaaser en Yolanthe Cabau. ’t Zijn prachtige vrouwen die, vergis je niet, ontzettend veel tijd besteden om eruit te zien zoals ze eruit zien. Dit is ook hun werk natuurlijk. Met hun voorkomen verdienen ze geld. Maar ook zij hebben putjes, puisten, ingegroeide haren/teennagels en meer- alleen zien we dat niet!

Het gaat erom dat wij zelf niet zo naïef zijn dat we geloven dat deze beelden die gepost worden echt zijn.

Op instagram  is een mooie jonge dame die echte foto’s, echte filmpjes laat zien. Ze heet Georgie.clarke, en ik denk dat haar beelden een echte eyeopener kunnen zijn voor jonge meiden die met dit probleem worstelen. Neem eens een kijkje op haar pagina.

Die goeie ouwe tijd, of toch niet, of toch weer wel

En als je al wat ouder bent zoals ik en dan eens wat oude foto’s terugziet, zul je vast en zeker het gevoel herkennen dat je je toen heel dik voelde. Nu jaren later kijk je naar de foto’s en zie je dat je er een prachtig lijf hebt.

Ons zelfbeeld is vaak zo negatief… Doodzonde en nergens voor nodig. De oplossing kan ik je niet geven (was het maar waar).  Ik weet dat heel veel mensen worstelen met hun voorkomen en dat hun zelfvertrouwen een onterechte deuk krijgt door de onechte foto’s op sociale media.

Blijf jij alsjeblieft echt?

Je bent niet alleen mooi en leuk met strakke putloze billen met 10.000 likes, je bent  leuk en mooi als je zelfspot hebt, als je fouten durft te maken, als je uit je comfortzone durf te komen (of niet), als je lacht. Want dat is toch het allerleukste: zoek jij nou eens je mooiste echte foto op waarop je lacht. Dat is toch je allermooiste jij!