Vriendschappen

Heel graag schrijf ik in mijn blog over sportgerelateerde onderwerpen, want sport is een heel belangrijke factor in mijn leven. En natuurlijk heeft dat onderwerp ook gelijk een mooie link naar mijn sportstudio JustMove. Deze keer niet: deze keer schrijf ik over vriendschappen. Vriendschap is voor mij net zo’n belangrijke factor in m’n leven.

Vrienden vormen een belangrijk onderdeel van mijn levensgeluk en mijn identiteit.

Friendship

Vrienden verrijken je leven. Je vrienden vormen niet alleen een bron van blijdschap en steun in moeilijke tijden. Ze vormen jouw identiteit. Je vrienden zijn een deel van wie jij bent. Elke vriendschap haalt andere eigenschappen in je naar voren, iedere vriend vervult een stukje van jouw karakter. Het is niet voor niets dat goede, sterke vriendschappen een grote bron van geluk zijn. Vriendschappen geven je leven glans en betekenis.

Een vriend kan natuurlijk ook je partner zijn, je moeder, je zus of tante… En elke vriendschap heeft z’n eigen waarde, een eigen betekenis.

Herkenning

Een vriendschap ontstaat vaak door een punt van herkenning bij elkaar. Dat is de basis. het kan gebeuren dat jullie door een andere levensfase elkaar niet meer begrijpen. Is dit aan de hand? Blijf dan werken aan de basis, dus blijf die basis zien, waardoor de vriendschap is begonnen. De basis waarop jullie elkaar herkenden.

En wie weet moet je elkaar even loslaten om het vervolgens op een later tijdstip weer op te pakken. Mocht dat niet lukken, wees dan gelukkig over de mooie tijden die jullie gehad hebben en gun de ander en jezelf nieuwe vriendschappen.

Praktische tips

Ik geef je graag een paar praktische tips om vriendschappen te versterken.

1. Focus op jullie gemeenschappelijke eigenschappen

Bijvoorbeeld: jullie zijn familie, of je je beoefent dezelfde sport (hé, een link met JustMove), jullie zijn buren. Dit is jullie basis. Daar zijn de raakvlakken.

2. Geef jezelf bloot

Als ik met mijn dierbare vriendinnen ben, dan kan het gebeuren dat we om de haverklap huilen. Soms van verdriet, maar ook van blijdschap. Als de één huilt, huilt de ander mee. Hoe fijn is het niet om emoties te kunnen delen! Dat voelt als niet alleen zijn.

Ik vind het fijn als er openheid is. Voor mij betekent dit dat je aan elkaar laat zien wat je zwakheden zijn. En je laat het achterste van je tong zien. Voor mij is dat puurheid, en de belangrijkste regel in vriendschap.

3. Accepteer elkaars unieke eigenschappen

Je bent niet allemaal hetzelfde. Dat is soms ook zó lekker verfrissend, en geeft je inspiratie en energie. Je hoeft elkaar niet altijd te snappen, maar wel te respecteren…

4. Verplaats je in de wereld van de ander

La soledad es de piedra/ Sorrow

Heeft de vriend/in een probleem, wees er dan voor diegene. Verplaats je in zijn of haar wereld. Dit is voor mij zo’n mooi gebaar: wat je voor elkaar kunt betekenen, zonder er ook maar iets voor terug te verwachten.

5. Toon respect voor zijn of haar mening en werkwijze

In het begin van deze blog had ik het over identiteit vormen. Bij mij deze echt door mijn vrienden en familie gevormd. Alles wat ik privé, maar ook in mijn sportstudio JustMove doe komt voort uit de relaties om me heen. Door met deze mensen te sparren en mijn ideeën te delen komt er altijd wel een heel andere kijk op de zaak.

Soms kan ik in eerste instantie verbaasd zijn over een totaal andere mening. En dat steek ik dan (helaas) ook niet altijd onder stoelen of banken. Maar ik zal als eerste ook gelijk toegeven dat diegene het eigenlijk nog niet zo verkeerd zag!

6. Blijf werken aan de basis van jullie vriendschap

Ik heb vrienden die ik niet dagelijks zie, ook niet wekelijks. Ik spreek hen dan ook niet. En zodra er wel weer tijd is pakken we het gewoon weer op waar we de vorige keer gebleven zijn. Dat is voor mij echt het toppunt van vriendschap. Ik wil me niet hoeven verontschuldigen over drukte en dergelijke, en dat hoeft de ander bij mij ook niet. Ik wil op dat moment genieten met elkaar en dan de aandacht geven die diegene verdient.

7. Maak tijd voor een goed gesprek

Zoals hierboven beschreven, ben ik niet de vriendin die veel tijd in vriendschappen steekt. Dat wil zeggen- ik ben geen beller, ik ben geen “wekelijkse-filmavond-vriendin”, en ik ben geen attente vriendin. Ik vergeet verjaardagen, trouwdagen en nog meer van dat gedoe.

Hint van uw redacteur: Marloes is net jarig geweest. Een kalender als verlaat cadeautje?

Maar als je in mijn hart zit doe ik mijn best voor je, en geef ik je aandacht als je dit nodig hebt. Ik bén er om me in jouw wereld met jouw problemen te verplaatsen Dan plan ik tijdstippen in om een heerlijke tijd met je te hebben. Ik zal naar je luisteren omdat ik echt wil weten wat je bezighoudt.

Ik ben net weer een jaar ouder geworden. Dan kijk ik altijd even terug op het afgelopen jaar, maar ook op de jaren daarvoor.

Mijn zus is mijn vriendin, al 43 jaar. Natuurlijk, toen zij 15 was en ik 10 maakten we veel ruzie, maar bij ellende waren we er voor elkaar. Hoe ouder we worden, hoe meer onze levens bij elkaar passen. Zij is mijn rots in de branding.

Vriendschap tussen mannen en vrouwen

Vriendschappen tussen mannen en vrouwen. Volgens velen schijnt dit niet te kunnen: iets met “spanning tussen twee sexes”. Ik ervaar dit anders. Vriendschappen met mannen zijn anders. Deze zijn makkelijker, lekker duidelijk, geen gezeik. Ik houd ervan! Vriendschappen draaien immers niet om SEX, die draaien om wederzijds respect en interesse!

Ik heb een vriendschap die al 30 jaar duurt. Ik koester deze- deze vriendschap is zo onvoorwaardelijk en puur, ik zou deze voor geen goud willen missen.

Ook heb ik een vriendin die zo lekker direct is. Dat geeft zoveel duidelijkheid! Eén gesprek met haar en ik weet weer hoe het zit en waar het leven om draait. I love it…

Keuzes

Dvouramenná váha; Two-pan balance weight

Ik heb door keuzes in mijn leven ook vriendschappen moeten laten gaan. Dit doet zeer en is een gemis, maar de herinneringen blijven. Naar mijn idee is het niet goed om vriendschappen aan te houden die betekenen dat je één keer per jaar op de verjaardag komt. Dat is niet puur, en het is naar mijn mening dan beter om toe te geven, dat de vriendschap er niet meer is en elkaar los te laten. Dat is óók respect voor elkaar hebben.

En dan ervaar ik zelf op het moment weer heel mooie, nieuwe vriendschappen. Doordat mijn leven verandert kom ik ook weer andere mensen tegen. En ik ben nieuwsgierig naar deze mensen. Hoe zullen deze vriendschappen zich gaan ontwikkelen?

Ik koester de vriendschappen die ik heb. Eén voor één zijn ze me heel waardevol. Ik ben intens dankbaar voor de liefde, aandacht, en humor van mijn vrienden. Ik hoop er altijd zo voor jullie te kunnen zijn, zoals jullie er voor mij zijn.

MENSEN DIE DE ZON IN ANDERMANS LEVEN BRENGEN, ZULLEN ZELF OOK HAAR STRALEN VOELEN

Sir James M. Barrie